Spy Hunter

1985 - US Gold

Akció

Spectrum (48k)

Enterprise

Izgalmas kémfilmek, még izgalmasabb pillanatait idézhetjük fel ebben a programban. Bizonyára mindenki látott már olyan kémfilmet, amelyben az autón menekülő titkosügynök megnyom egy kék gombot a műszerfalon, és a kocsi szögeket szór az útra. Ha ez sem segít, az ügynök megnyomja a piros gombot... Nos ebben a játékban hasonló élményekben lesz részünk, aki esetleg tökéletesen (???) bele akarja élni magát a szituációba, fesse pirosra a SPACE billentyűt! A játék során minden földi jóval felszerelt autónkkal gengsztereket kell üldöznünk, közben persze a hátunk mögül támadó ellenfeleinket is le kell rázni. A változatosság kedvéért időnként motorcsónakkal folytathatjuk az üldözést, sőt felszerelésünket bővíthetjük is. A kellően mozgalmas betöltő képernyő már sejtetni engedi az előttünk álló izgalmakat.

 


A betöltés után elénk táruló menüből biztos senkinek nem fog nehézséget okozni a kívánt irányítás kiválasztása (a billentyűzet mellett AGF-PROTEK, KEMPSTON, INTERFACE 2 botkormány-illesztőket választhatunk. A játék indítása után, még egy gyors kérdésre kell felelnünk: haladó (E), vagy kezdő (N) nehézségi szinten kívánunk-e játszani.
Egy teherautóból raknak ki az útra, és máris indulhat ámokfutásunk. Autónk irányítása teljesen egyértelmű módon, a négy iránybillentyű megnyomásával történik. A le-fel billentyűvel tetszőleges sebességre gyorsíthatunk-lassíthatunk. A tűz és az egyes iránybillentyűk megnyomásával autónk fegyvereit használhatjuk:

  • Tűz + fel, le: géppuska tűz előre (ha nincs más fegyverünk a tűz + jobbra-balra ezzel egyenértékű). Ha Egy ellenséges helikopter támad ránk, a géppuska helyett a rakétát használhatjuk (persze csak, ha előtte felvettük)
  • Tűz + bal: füstfelhő kieresztése (csak ha felvesszük)
  • Tűz + jobb: olajfolt kiengedése (csak ha felvesszük)

Az úton rajtunk kívül csak gengszterek "közlekednek". Ők autóval, motorbiciklivel üldöznek minket. A motorossal van a legegyszerűbb dolgunk: ha nekimegyünk, akkor is "elszáll" az útról. Az autókból többféle van, amelyek közül színük alapján kettő külön figyelmet érdemel:

  • A piros autóval vigyázzunk, ha hozzánk ér, letaszít az útról
  • A világoskék autót nem tudjuk kilőni, csak kölcsönös lökdösődéssel leszorítani az útról.

Természetesen, ha lesodródunk az útról, vagy letaszítanak róla, elvész egy életünk. Célunk minél több kör megtétele a pályán, és a legmagasabb pontszám elérése. Egy kör megtételekor jutalom autót kapunk. Időnként egy nagyobbacska helikopter repül a fejünk fölé, ami bombákat ereget ránk. Ezt a helikoptert csak a rakétával tudjuk kilőni!
Mint már említettem, felszerelésünket rakéta-vetővel, olajfolt és füst-eregetővel bővíthetjük. Ez némileg rendhagyó módon történik, hátulról bejön a képbe egy fehér teherautó, amit magunk elé kell engedni, (nem szabad engedni, hogy kimenjen a képből!) majd amikor mögé állunk, ekkor a teherautó kiengedi a felhajtó-rámpát, amin felhajthatunk a raktérbe és egy pillanat alatt elvégzik az új fegyver beszerelését. Vigyázzunk a teherautót nehogy kilőjük véletlenül! Minden teherautó csak egyféle fegyvert ad (a teherautó tetejéből látszik, hogy melyiket tudják felszerelni). A képernyő alatt a jobb alsó sarokban láthatóak a kocsink fegyverei (kezdetben csak a pisztolyt láthatjuk itt, ami a géppuskát jelenti), az új fegyver azonnal megjelenik itt. Sajnos ezek a plusz fegyverek csak addig maradnak meg, amíg el nem veszítjük egy életünket, utána újra be kell szerezni.
Az úton időnként egy vékony elágazást láthatunk, ami egy közeli folyóhoz vezet: itt átszállhatunk motorcsónakra, így folytatva ellenfeleink üldözését. A motorcsónakba való átszállás "fakultatív program", de ha az úton kiírás jelzi, hogy a híd előttünk leszakadt, mindenképpen a víz felé kell vennünk az utunkat! Ne lepődjünk meg, ha a hátulról motorcsónakon érkező ellenfél belénk lő egy rakétát, vagy az előttünk haladó motorcsónak egy aknát rak a vízre. Mi továbbra is használhatjuk géppuskánkat. A vízen, ugyanúgy tudunk "lökdösődni" mint az úton, de nem tanácsos a partnak ütközni. A vízen időnként egy leágazáshoz érünk, ahol visszajutunk az útra.
A képernyő alján középen a hátralévő időnket láthatjuk, mivel ez fogy, nem tanácsos a "biztonsági vezetés" taktikáját választani, bár szerencsére az időkorlát nem túl szoros. Minden, a pályán megtett kör után plusz időt kapunk. Bal oldalon alul a pontszámunk látható. Mivel a játék célja "mindössze" a minél magasabb pontszám elérése, nem árt tudni, hogy az úton megtett negyed képernyő után 25 pontot, a vízen megtett minden negyed képernyő után 15 pontot kapunk. Az ellenséges autók, motorcsónakok megsemmisítéséért 150-500 pontot kapunk. A helikopter lelövéséért 700 pont üti a markunkat. Amikor járművet váltunk, 1500 ponttal leszünk gazdagabbak.
Bár az ilyen jellegű programokhoz felesleges mindenféle huncut POKE használata, az érdekesség kedvéért íme egy csokor:

Nincsenek ellenségek: POKE 44004,201; POKE 52202,201
Nem ütközünk az ellenfeleinkkel: POKE 49551,201
Végtelen idő: POKE 56160,0
Nincs világoskék, és piros autó: POKE 53983,201