Star Raiders II

1987 - Electric Dreams Software

Akció, űrhajós

Forrás:
Spectrum Világ 5. rész

Spectrum (48k)

Enterprise

Az ELECTRIC DREAMS cég neve csak 1985 óta vésődött be a Spectrumosok tudatába. Az első igazi nagy dobás az 'I of the mask' c. program volt, melynek szerzői, a 'SPACEMAN' programozói csoport a 'Quicksilva' cégtől pártoltak át, olyan nagyszerű alkotások után, mint az 'ANT ATTACK', vagy a 'ZOMBIE-ZOMBIE'. Nos az azóta eltelt két év alatt az ELECTRIC DREAMS kitett magáért, több kiemelkedő software-t forgalmaztak, pl. az ő kezük alól került ki a forgalomba a HIJACK, a PRODIGY, a SUPER-SPRINT, de a BIG TRBL. IN LITTLE CHINA is. Az 1986-ban elkészült STAR RAIDERS c. akció játék olyan nagy sikert aratott, hogy folytatását is piacra dobták STAR RAIDERS II. néven, 1987-ben. A játék alapötlete először ATARI játékautomatára készült el, s csak ezután dolgozták fel személyi számítógépekre.
A történet 2050-ben játszódik, főhősünk - a játékos - különleges feladatokra lett kiképezve, s egyszemélyes szuper-űrsiklójával meg kell védenie a bolygórendszert a szomszédos, egyben ellenséges bolygórendszer un. 'ZYLON' flottáinak támadásaitól. Elsődleges feladatunk a védekezés, amennyiben helyzeti előnyt szerzünk, akár támadhatunk is.
A játék bejelentkezésekor a képernyő felső részén megjelenik az űrsikló műszerfala, alul a start-bolygó felületének részlete látható. A játék kezdetén be kell állítanunk a vezérlést, a nehézségi szintet. Állítsuk be előbb a vezérlést. A bejelentkezéskor a műszerfal alatt a jobb oldalon 'KEMPSTON' felirat látható, vagyis alaphelyzetben erre az Interface-re definiálták a játék vezérlését. Ha megnyomjuk a 'J' billentyűt, megjelenik az 'INTERFACE 2' felirat, újabb 'J' megnyomására pedig a 'CURSOR KEYS' szöveget olvashatjuk. Ha nem rendelkezünk Interface-szel, értelemszerűen Interface 2 esetén a 6 / 7 / 8 / 9 / 0 (bal / jobb / le / fel / tűz), míg a kurzor billentyűk esetén az 5 / 6 / 7 / 8 / 0 (bal / le / fel / jobb / tűz) vezérlések adódnak. Ilyenkor KEPMSTON-t ne válasszunk, mert megkergül a játék. Ha megnyomjuk az 'L' billentyűt, akkor a nehézségi szintet állíthatjuk be, a 'LEVEL' felirat mellett megjelenik az 1 / 2 / 3 számok valamelyike. '1' esetén könnyű, '2' esetén közepes, míg '3' esetén ehéz szintet kérhetünk. A CAPS SHIFT (az Enterprise-verzióban: F1) megnyomásával indíthatjuk a játékot.

 

 

Vegyük szemügyre egy kicsit a műszerfalat:
A bal felső sarokban az űrsiklónk energiaszintjét (POWER) tekinthetjük meg. Ha a vízszintes sáv csökken, az energiánk fogy. Alatta az atombombáink számát kijelző műszert helyezték el, összesen 16 pár bombával rendelkezünk, ezért használatukat csak megfontolt esetben javasoljuk. Ettől jobbra, és a radar másik oldalán is egy-egy fegyver-hőmérséklet jelzőt látunk. Kettő van belőle, hiszen a lézerágyunk ikercsöves. Nem szabad, hogy az ágyúk túlmelegedjenek, mert akkor nem tudunk velük lőni. A hőmérők között elhelyezett kombinált műszernek kettős feladata van. Alaphelyzetben - és a játék bejelentkezésekor is - radarernyő, melyen magunk és ellenségeink pozícióját tájolhatjuk be. Ha viszont megnyomjuk a 'T' billentyűt, egy un. sérülésjelző műszert kapunk, amelyen az űrsikló képe jelenik meg. Sérülés esetén a sérült területek, vagy az energiapajzs sérülése villogó pontok formájában tájékoztat minket a sérülés minőségéről és nagyságáról. A 'T' billentyű ismételt megnyomására visszatérhetünk a radarernyőre. A kombinált műszer alatt a mindenkori pontszámunk látható.
A pontszám alatt jelennek meg a gép üzenetei, pl. 'kritikus energiaszint', stb. A küldetést a 'CAPS SHIFT' (Enterprise-verzióban: F1) billentyűvel tudjuk indítani, ez a billentyű játék közben a játékból való kiszállást is jelenti. Ha megnyomjuk a 'SPACE' billentyűt (Enterprise-verzióban: TAB), a képernyőn megjelenik a csillagrendszer térképe. Ezen a térképen középen látható a nap, körülötte ellipszis alakú pályán bolygók keringenek. A keringés vonala a térképen pontokkal jelölve van. A hipertérben igen hasznos közlekedési mód az un. hiper-ugrás; így hamar eljuthatunk bármilyen távoli bolygóhoz, vagy más objektumhoz. Az ugrást úgy tudjuk végrehajtani, hogy ki kell jelölnünk a cél-objektumot (ez a bal / jobb / fel / le funkciókkal lehetséges). A cél-objektumhoz vezető elképzelt útvonal a térképen meg is jelenik pontozott vonal formájában. A cél-objektumról néhány információ jelenik meg a képernyőn, majd a tűzgomb segítségével hajthatjuk végre a hiper-ugrást. A középen látható bolygó a nap. Ha lehet ide ne szándékozzunk ugrani, mert a gép közli velünk, hogy a hőmérséklet túl magas, és elolvadtunk. A kisebb méretű színes körök a bolygókat jelölik. Ha célunk egy ilyen bolygó, a gép néhány információt közöl a bolygóról, köztük megtudhatjuk az ellenséges gépek számát is. Amennyiben van a bolygón ellenség, tisztítsuk meg tőlük a bolygót, mert szétlövik a városainkat és ismét vége lesz a játéknak. (A bolygó felszíne felett emelkedni / süllyedni nem tudunk, hanem gyorsítani / lassítani.)
A négy, egymás mellett villogó pont a ZYLON-ok jelenlétére figyelmeztet. Ha megnézzük őket közelebbről, találkozunk vadásszal: mozgékony, de mivel csak lézerrel lő, ezért nem túl veszélyes. Az un. 'robbantó' egy repülő csészealjhoz hasonlít. Ez erősebb, néhány kellemetlen percet okozhat nekünk. Ellene ionágyúval harcolhatunk - a gép automatikusan átváltja a fegyvert, ha szükség van rá. A ZYLON főhajó nagyon erős, célszerű gyorsan lelőni. A térképen kis méretű, fehér téglalapot is láthatunk, ez az űrállomás. Itt javíthatjuk meg sérült gépünket, bármikor, ha leszállunk. Vigyázzunk, mert ha az ellenséges gépeket túl közel engedjük az űrállomáshoz, akkor szétlövik azt. A különálló kis világító pontok a szomszédos csillagrendszert jelzik. Ide át kell ugrani, s ebben a rendszerben további ugrásokat végezhetünk. Célunk a bázisok megsemmisítése. Ehhez szükségünk lesz a védőpajzsra, melyet az 'S' billentyűvel kapcsolhatunk be/ki, ill. az atombomba üzemmódra is, mely a 'W' billentyűvel kapcsolható be / ki. Atombomba üzemmódban a tűz-gomb az atombombát ejti le.
Nagyon fontos, hogy siessünk az űrállomáshoz, ha villog az űrállomás jele. Ez azt jelenti, hogy a bázisunk támadás alatt van. Ilyenkor tankoljunk meg, várjuk meg, amíg visszakapjuk a célkeresztet és vegyük fel a harcot a bázist támadó ellenségekkel. Ez azért nagyon fontos, mert ha elveszítjük az űrállomást, nem tudjuk a hajónk sérüléseit javítani, és bombakészletünket feltölteni. Így a feladatunkat nem tudjuk teljesíteni!
Ajánljuk a játékot mindenkinek, de elsősorban botkormány tulajdonosoknak!