Tanx
(3D-Tanx)

1982 - DK'Tronics Ltd.

ügyességi, lövöldözős

Spectrum (16k)

A DK'Tronics egyik első Spectrum játéka az 1982-es játékok között az egyik leglátványosabb. A későbbi újrakiadásokban az ötletes grafikai kivitelezést kihasználva a kazettaborítón már megkapta a "3D" jelzőt is a játék címe. Feladatunk, hogy egy páncéltörő ágyút irányítva megakadályozzuk az ellenséges harckocsik áthaladását az előttünk fekvő hídon. A harckocsik jobbról balra, a KRESZ szabályait betartva négy sávban igyekeznek átjutni a hídon. Az ágyút csak vízszintesen tudjuk mozgatni, célozni az ágyúcső szögének módosításával tudunk. A harckocsi, attól függően, hogy hol találjuk el, vagy egyből megsemmisül, és csak roncs marad belőle, vagy mozgásképtelenné válik. A roncsok rövid időre feltartóztatják a mögöttük érkező még ép harckocsikat (nem tudják kikerülni), de végül porrá lövik a roncsot vagy bajtársaik megsérült harckocsiját. Mindeközben persze az ellenség is igyekszik az ágyúnkat kilőni (a mozgásképtelen harckocsik is tudnak lőni). A lövedékek elől csak gyors oldalmozgással térhetünk ki. Az ágyúnk két oldalán lévő páncél megvéd a lövedékektől, de ha magát az ágyút éri találat, vége a játéknak.
Muníciónk korlátozott, de időnként utánpótlás gyanánt kapunk öt újabb lőszert. Nem engedhetjük meg tehát magunkat, hogy össze-vissza lövöldözzünk. Akik mégis vad lövöldözésre vágynak, a menüben beállíthatják, hogy 200 db lőszerrel kezdjék a játékot.
Pontot a kilőtt harckocsikért kapunk (a telitalálatért 500 pontot kapunk, a megrongált harckocsikért 200 pontot), a hídon átjutott harckocsikért viszont 100 pont levonás a büntetés. Talán mondani sem kell, hogy a küzdelem reménytelen, senki ne számítson rá, hogy elfogynak a harckocsik... Sajnos a hidat sem tudjuk lerombolni kitartó lövöldözéssel sem.
A menüben kérhetünk rövid instrukciót (az 'I' billentyűvel), vagy beállíthatjuk a játék paramétereit ('C' billentyű):

  • 3 féle nehézségi szintet választhatunk (1-3), amely a tankok számát határozza meg,
  • Választhatunk korlátozott lőszerkészletet (kezdetben 20 db - ez az alapértelmezett beállítás) (RATIONED AMMO) vagy
  • (szinte) korlátlan lőszerkészletet (kezdetben 200 db) (STOCK OF AMMO)
  • Átdefiniálhatjuk a billentyűzetet (ami erősen javasolt).
  • Gyakorolhatjuk a célzást (PRACTICE) ártalmatlan harckocsik ellen.

A játékot az '1' megnyomásával egyjátékos módban indíthatjuk, vagy a '2' megnyomása után beállíthatjuk, hogy 2-6 játékos játszik, persze felváltva.

Irányítás:
Az 1982-es program csak billentyűzettel irányítható, az viszont szabadon definiálható. Az alapértelmezés:
F - balra, T - jobbra, S - fel, W - le, Y - tűz, H - játék szüneteltetése.
SPACE - játék megszakítása (ez a funkció nem definiálható át más billentyűre.)