Target

1989 - Martech Games Ltd.

ügyességi

Spectrum (48k)

A Target egy nem mindennapi ötlet színvonalas kivitelezése. A játék egy veremben zajlik. Feladatunk egy folyamatosan pattogó labdával kijutni onnan, és a TARGET felirat kirakása. Ennek egyetlen lehetséges módja van: rá kell ugorni a véletlenszerűen feltűnő célpontokra. Ha megadott időn belül elég célpontot találunk el, először a TARGET felirat újabb darabkája jelenik meg. Ha erre is ráugortunk, a verem közepén megjelenik a kijárat, amin áteshetünk a következő verembe.
A játékképernyő jobb oldalán négy sáv látható, ezek jelentése (balról jobbra) a következő:

  • PENALTY - Büntetőpont. Büntetést akkor kapunk, ha a verem falának pattanunk, vagy nehezebb szinteken egyéb "tiltott" dolgokhoz érünk. Ha a büntetésünk eléri a maximumot, a játék véget ér.
  • TARGET - Az aktuális célpont eltalálásához rendelkezésre álló időnk. Ha a megadott időn belül nem sikerül a célra pattannunk, nem kapunk utána pontot, viszont ilyenkor is rá kell ugornunk, hogy megkapjuk a következő célpontot.
  • EXIT - amikor a megadott időn belül rápattanunk egy célpontra, növekszik. Amikor eléri a maximumot, megjelenik a TARGET felirat következő darabja, amire szintén rá kell ugornunk, majd megnyílik a kijárat.
  • TIME - A verem teljesítéséhez összesen rendelkezésre álló időnk. Ha lejár az időnk, a játék végetér.

Ezalatt, az SCR az ebben a veremben megszerzett pontunkat jelzi, a TOTAL az összes pontszámunkat jelzi. Az adott veremben gyűjtött pontjaink csak akkor adódnak hozzá az összes pontszámunkhoz, ha teljesítettük a vermet. A HI-SCORE nem szorul magyarázatra.
Az első szinten még könnyű dolgunk van: sorban rá kell ugorni a célokra. Aki nagyon "ráér", az a véletlenszerűen megjelenő számozott mezőkre is ráugorhat, némi plusz pontért, azonban ezek a mezők csak igen rövid ideig láthatőak! A bonyodalmak a második szinttől kezdődnek: a célpont mozog! A harmadik szinttől megjelennek azok a mezők, amikre nem szabad ráugorni, mert ugyanúgy büntetést kapunk értük, mintha a falnak pattantunk volna neki.
A játék csak billentyűzetről játszható, de ha definiáljuk az irányítást, a Sinclair botkormányt is figyeli a program.
A program kivitelezése ötletes, de a játék nagyon nehéz! Játék közben sűrűn tartsunk "pihenőt", mert a hosszabb játék káros lehet az egészségre...