Teladon

1988 - Destiny Software

akció

Spectrum (48k)

Az univerzum ismét fenyegetés alatt áll: a gonosz Teladon uralkodó pusztítást tervez a nevét viselő bolygó mélyén lévő labirintusban található rejtekhelyen. Nekünk kell megakadályozni ördögi terve véghezvitelében. A játékos egy légpárnás motorral és egy lézerpisztollyal lett felszerelve. Feladatunk, hogy az alagutakon és útveszőkön keresztülhaladva megtalálja az önmegsemmisítő rendszert, csak ez jelentheti Teladon halálát. A bolygót koncentrikus útvesztők sora veszi körül, melyeket szikla alagutak kötnek össze. A meredek szélű, háromdimenziós szakadékokat kikerülve, meg kell keresnünk a belső komplexum bejáratát. Ellenséges robotok támadnak ránk, és néha lézersugarakból formálnak kerítést, melyeket meg kell semmisíteni. Egy mozgatható irányzék határozza meg a légpárnás motor lézerfegyverének irányzékát. Átlagsebességgel nekiütközve az akadályoknak motorunk azonnal felrobban, de nagyon lassan haladva a motor nem robban fel az ütközés hatására. Ennek hátulütője, hogy hamar kifogy az oxigénünk. (Ha elfogy a levegőnk, életeink számától függetlenül, vége a játéknak!) Lézerfegyverünk energiája szintén fogyatkozik, szerencsére oxigénkészletünket és fegyverünk energiáját is pótolhatjuk. Fontos megszereznünk a járatokban található kulcsokat, mert csak ezek birtokában juthatunk át a következő csatornába. Az utunkba kerülő sziklák között minimális sebességgel tudunk átlavírozni!
A csatornákban lejáratokat is találunk, melyek a felszín alatti labirintusba vezetnek. Ha le akarunk ereszkedni, rá kell állni ezekre a lyukakra (csapóajtókra), és várni egy-két másodpercig. (Ha jó helyen állunk, hangjelzést kapunk!) Itt a ránk támadó ellenséget a tűz megnyomásával semmisíthetjük meg, de csak ha egészen a közelünkbe kerülnek. A tűz + tetszőleges iránybillentyű megnyomásával az ellenség lövedékei elől hajolhatunk le (az ütközéstől ez nem véd meg!) Ha szerencsénk van, a föld alatti járatokban extra-életet is találhatunk. A kijutáshoz meg kell találnunk a feljáratot a felszínre. A felszín alatt nem fogy a levegőnk!
Átlagos kivitelezésű, sok új ötletet nem tartalmazó, viszont élvezetes játék. A program sajnos a hibáktól sem mentes: tekintettel, hogy ha elveszítjük egy életünket, ugyanoda rak ki a program, előfordulhat, hogy úgy beragadunk, hogy az összes életünk elvész! A játékot tetszőleges botkormánnyal, vagy billentyűzettel irányíthatjuk. A le-fel iránybillentyűkkel tudunk gyorsítani-lassítani, valamint a célkeresztet függőlegesen mozgatni. Így meglehetősen körülményes célozni, ezért a célzáshoz javasoltabb az O-K billentyűket használni! Ezekkel sebességünktől függetlenül tudjuk mozgatni a célkeresztet.

Örökéket: POKE 35969,0 (felszín alatt nem működik!)
Nem fogy a fegyver energiája: POKE 65269,0
Nem fogy a levegő: POKE 35945,0