Thomas the Tank Engine

1991 - Alternative Software

akció

Spectrum (48k)

Enterprise

Bizony sok dolga van egy szorgalmas gőzmozdonynak, hogy valójában mennyi is, megtudhatjuk ebből a játékból. Thomas, a jókedvű gőzmozdony bőrébe bújhatunk bele egy teljes hétre. Természetesen a hét minden napjára jut valamilyen feladat:

  • vigyük el a gyerekeket a tengerpartra,
  • szállítsunk gyógyszereket egy kórházba,
  • szállítsunk nyersolajat az olajfinomítóba,
  • vigyük el a postát a városba,
  • szállítsunk el egy traktort egy leszakadt hídhoz,
  • szállítsunk szenet,
  • vigyünk fagerendákat a közeli fűrészüzembe.

A feladatok tehát igazi, "mozdonyhoz illő" feladatok, melyeket tetszőleges sorrendben hajthatunk végre. Mindennap reggelén ki kell választanunk a nekünk tetsző feladatot (csak olyat választhatunk, amit még nem teljesítettünk).
Minden feladatunkra más vasúti pályán indulunk neki, de az egyes pályák sokban hasonlítanak egymásra. Mindig a pálya bal oldaláról indulunk, tehát jobbra kell haladnunk. Először fel kell csatolnunk a megrakodott vasúti kocsit, melyet kb. az út felénél találunk meg. (A felcsatoláshoz csak neki kell tolatni a kocsinak). Ezzel már csak el kell vonatoznunk a célállomásig. A pályán sok vakvágány is van, de ha zsákutcába jutunk, vissza tudunk tolatni. Sajnálatos módon, a síneken nem mi vonatozunk egyedül, más -igen rendetlen- mozdonyok is róják útjukat. Ezek a mozdonyok azonban nem olyan figyelmesek mint mi, vadul vágtáznak össze-vissza, így nekünk kell figyelni, hogy össze ne ütközzünk velük. Figyelnünk kell továbbá, a sínekre hullott akadályokra (hatalmas kövek) is. Ha mégis ütközünk egy másik mozdonnyal, vagy sziklával, 2 képernyővel hátrábbról folytathatjuk utunkat (de az is előfordul, hogy az induló állomásra rak vissza a gép!) Szerencsére ilyenkor a már felcsatolt kocsit nem kell újra felcsatolni.
A köveket könnyen "kicselezhetjük", mivel a gép véletlenszerűen rakja ki őket. Ha egy kő eltorlaszolja az utunkat, vissza kell tolatni a képernyőről, és újra előre, ilyenkor már jó eséllyel nem lesz ott a kő (vagy a pálya egy más pontján lesz, ahol már nem zavar). A robogó mozdonyokat már nehezebb elkerülni! Bár a kövek esetében alkalmazott taktika a mozdonyoknál is működik, sajnos azonban a többi mozdony gyorsabb mint mi, így valamikor nincs időnk kitérni az útjukból! A pályán nem csak akadályokat találhatunk, hanem jutalompontokat is felvehetünk, melyeket szintén véletlenszerűen rak ki a gép. A traktorszállítás közben arra is figyelnünk kell, hogy ne a leszakadt híd felé menjünk!
A játék folyamán akárhányszor ütközhetünk, de arra vigyázzunk, hogy a feladatott megadott idő alatt (egy nap) mindenképpen el kell végezni! A játékképernyő alatti "tájképen" követhetjük nyomon a nap útját az égbolton, amiből következtethetünk, még mennyi időnk van a feladat teljesítésére. Ha kevés időnk van napnyugtáig, a program figyelmeztet is.
A játék két nehézségi szinten játszható: könnyű fokozatban sokkal ritkább a forgalom, és kövek sincsenek, normál fokozatban sűrű a forgalom, sok kővel találkozhatunk, sőt, ha folyamatosan haladunk előre, mozdonyunk akár ki is siklik!

A játékot irányíthatjuk billentyűzetről, vagy Kempston, Sinclair illesztővel. A billentyűzetkiosztás: Q - fel, A - le, O - balra (hátra), P - előre (jobbra), 1 - játék szüneteltetése. A játék szüneteltetése közben a Q megnyomásával megszakíthatjuk a játékot, vagy a SPACE / tűz megnyomásával folytathatjuk.

Végtelen idő: POKE 46495,201
Sérthetetlenség: POKE 44605,201; POKE 47027,195

Térkép