Thunder Blade

1988 - US Gold

akció

Spectrum (48k)

Enterprise

A SEGA klasszikus pénzbedobós játékára valószínűleg még emlékeznek egy páran. A játék sikerét elsősorban a grafikájának köszönhette, a játszhatóság, -akárcsak az AFRERBURNER esetében- némi kívánnivalót hagy maga után...
Az US Gold elkészítette a játék Spectrum változatát, melyben a grafika ugyan meg sem közelíti az eredeti változatét, de a Spectrum játékok körében egyedi grafikai megoldásokat alkalmaz (és ráadásul még gyors is). Kár, hogy a grafika "színtelen" és a hangok is a felejthető kategóriát képviseli. A játszhatóság továbbra is kínos kérdés...

Egy modern harci helikopter pilótájaként kell veszélyesebbnél veszélyesebb küldetéseket végrehajtanunk (számszerint 4-et), melyekben feladatunk egy önjelölt diktátor - Chorzelski tábornok- lelkesedésének letörése, és haderejének amortizálása. A küzdelem végén a tábornok parancsnoki központját kell megsemmisítenünk.
A helikopter irányítása történhet billentyűzetről, Kempston, vagy Sinclair botkormányról. A billentyűzetet nem definiálhatjuk át, így érdemesebb botkormányt választani. Ezután a program két irányítási változatot kínál fel:

  • Joystick Speed Control
    Az irányításhoz elegendő a botkormány, vagy a négy iránybillentyű. Ebben az esetben gyorsítani, lassítani a tűz+fel, tűz+le billentyűkombinációval tudunk. Elég körülményes mód, nem érdemes ezt használni.
  • Keyboard Speed Control
    A sebességet nem az iránybillentyűkkel (vagy botkormánnyal), hanem két külön billentyűvel állíthatjuk: erre az 'E', 'D' billentyűk szolgálnak.

Amennyiben billentyűzetet választunk a szokásos Q, A, O, P kiosztással játszhatunk, a SPACE a tűz. Az irányítás a repülő szerkezeteknél megszokott módon történik, tehát ha le húzzuk a botkormányt emelkedünk. Játék közben a 'H' megnyomásával szüneteltethetjük a játékot. A játékot a 'tűz' megnyomásával indíthatjuk.

Minden szint három részből áll: az első részben felülről látjuk a helikopterünket, és az alattunk elterülő tájat. Repülőnk géppuskával, és rakétákkal van felszerelve. Ha eltalálnak, vagy tereptárggyal (pl. nem emelkedünk elég magasra, és épülettel ütközünk) elvész egy életünk. A második részben hátulról látjuk helikopterünket, itt csak előre tüzelő géppuskánk van. A harmadik részben egy nagyobbra nőtt járművet kell kicsipkéznünk.
Az első szinten Skyscraper City-n áthaladva kell megtámadnunk egy hadihajót, a második szinten egy sivatagon átrepülve kell egy hatalmas lánctalpas járművet megtámadnunk. Ezt követően a Delta folyó felett haladva közelítünk meg egy hatalmasra nőtt repülőgépet (Leginkább egy hatalmasra nőtt SRS-78A1 Blackbird-re hasonlít.), majd a fináléban egy olajfinomítót támadunk meg, itt rendezkedett be Chorzelski tábornok.
Az ellenség harci erejét Type-74 Bengal Tiger harckocsik, AH-6NS Sparrow Hawk támadó helikopterek, F-14 és A4U-N2 repülőgépek, valamint ASH-07 Barracuda torpedórombolók képezik.
A játékképernyő alatt a sebességünket (SPEED), életeinket, és az adott szinten megsemmisített ellenfelek számát (HIT) láthatjuk. A szint végén eredményességünk függvényében jutalom pontot kapunk. Minden további nélkül megtehetjük, hogy "biztonsági navigálással" végigrohanunk a szinten, anélkül, hogy akár egyet is lőnénk. Sajnos mindkét nézeti pont gyakorlatilag használhatatlan, a tudatos célzás szinte lehetetlen, a játék így eszeveszett kerülgetéssé és lövöldözéssé "fajul".

Örökélet: POKE 41964,0; POKE 42018,0
Sérthetetlenség: POKE 39223,0