Time Flight

1986 - The Power House

akció, lövöldözős

Spectrum (48k)

Ne szépítsük a dolgot, a Power House nem az általa forgalmazott játékok színvonaláról volt ismert, esetleg azok árairól. (Ez viszont a hazai, 8 bites számítógép tulajdonosoknak messzemenően érdektelen volt a '80-as években. Hazánkban hivatalosan kb. 30 Spectrum programot tudtak megvásárolni az érdeklődők.) A Time Flight is meglehetősen ötletszegény, lövöldözős játék, de a kiadó mentségére mondható, (vagy ez épp csak ront a helyzeten...???), hogy a játék nem saját "ötlet", hanem egy 1982-es Time Pilot címre hallgató coin-op játék feldolgozása. Érdekesség, hogy a játékgépben is Z80-as processzor volt, igaz 2 darab!

A játékban kicsit összekeverednek az idősíkok, ultramodern repülőgépünkkel 1925-ben találjuk magunkat. Célunk, hogy összegyűjtsük a WARP szó betűit, melyeket véletlenszerűen rak ki a gép. (Ha egy irányba repülünk végig, előbb-utóbb akkor is kirakja elénk a betűket a program.) Ténykedésünkben a kornak megfelelő repülő alkalmatosságok akadályoznak, melyekkel az összeütközés is kerülendő, és a lövéseik elöl is ki kell térni. Gyorsítani, lassítani nem tudunk, csak jobbra-balra kanyarodni, illetve lőni. Ha sikerül kirakni a megszerzett betűkből a képernyő jobb alsó sarkában WARP szót, egy ugrást hajtunk végre az időben, és egy későbbi korban találjuk magunkat, ahol kezdhetjük elölről a betűgyűjtést. Minél gyorsabban teljesítjük a feladatot, annál több jutalompontot kapunk a feladat teljesítésekor (ezt a BONUS számláló jelzi).
A játék 5 nehézségi szintet tartalmaz: 1925, 1940, 1970, 1985, 2001. Meglepő, hogy minden légi alkalmatosság azonos paraméterekkel rendelkezik, így az 1925-ös kétfedelű vadászgép ugyanolyan sebességgel repked, mint a 2001-ben, a világűrben suhanó űrhajók... A technika fejlődésével viszont egyre több jármű rontja a légtérben a levegőt. Sajnos 2001 után újra 1925-ben találjuk magunkat...
A játék indulása előtt be kell állítani, hogy milyen nehézségi szintet választunk: A, B, C vagy D (A a legkönnyebb). Sajnos meg kell említeni, hogy az A fokozatban az első két nehézségi szintet leszámítva a program egyszerűen játszhatatlan, olyan hamar szitává lőnek, vagy összeütközünk egy repülővel.

Irányítás: Elvileg billentyűzetet is választhatnánk, de programhiba miatt inkább ne tegyük. Válasszuk inkább a SINCLAIR, KEMPSTON, CURSOR illesztők valamelyikét.

Örökélet: POKE 42006,0