Toofy in Fan Land

2012 - Paul Jenkinson

akció, mászkálós

Spectrum (48k)

Toofy - a beazonosíthatatlan lény - egy napon elvesztette teljes mogyorókészletét. Mivel ez a kedvenc csemegéje, minden akadályok közepette össze szeretné gyűjteni a teljes kollekciót, azaz mind a 41 darabot. A "minden akadályok közepette" kitétel jelen esetben különleges jelentőséggel bír, lévén, hogy Toofy a rendkívül furcsa, szürreális Ventilátor Világban él... Ventilátor világban a gravitáció nem a mi világunkban megszokott jelentéssel bír: egyáltalán nem biztos, hogy a "lefelé" a képernyő alja felé van!
Ventillátor Világ varázslatos termeiben - ahogy arra a neve is utal - varázslatos ventillátorok működnek. Ha rálépünk egy ilyen ventillátorra, az felrepít és onnantól kezdve megfordul velünk a világ. Ha pl. a földön állunk - ahogy az mifelénk szokás - de rálépünk egy ventillátorra, a mennyezetre repít, és onnantól kezdve ott sétálhatunk, amíg egy másik ventilátor újra át nem fordítja lábunk alatt a talajt. Ha a bal oldali falon "sétálunk" és ott lépünk ventillátorban a jobb oldali falra repít át. A ventillátorok csak akkor fejtenek ki ránk hatást, ha rájuk lépünk, ha egy távolabbi ventilátor sugarába kerülünk, azon simán áthaladunk. Egy plató széléről természetesen leeshetünk az éppen aktuális "lefelé" irányába, Toofy bármekkora zuhanást kibír.
Bár ugrani egyáltalán nem tudunk (csak a ventillátorokon közlekedve kerülhetünk ki egy-egy akadályt), az igazi nehézséget mégis az jelenti, hogy minden teremben repked egy vagy két masinéria, amikre a ventillátorok szemmel láthatóan nem fejtenek ki hatást. Ezekkel a gépezetekkel azonban nem szabad összeütköznünk!
Természetesen minden teremben találunk egy-egy felvehető mogyorót is. Feladatunk, hogy mind a 41 teremben megszerezzük az ott található mogyorót. Az utolsó terem az "otthonunk", ide érkezve a játék véget ér. Megjegyzendő, a játéknak akkor is vége, ha nem szereztünk meg minden mogyorót, ilyenkor csak a pontszámunk lesz kevesebb. A hazafelé vezető úton eltévedni bizonyosan nem fogunk: mindig csak egy irányba vezet az út.
A játék az Arcade Game Designer programmal készült, ahogy Paul Jenkinson többi arcade-játéka is. Ettől függetlenül a kivitelezésre semmi panasz nem lehet. Kár, hogy az újszerű, ötletes játékmenetet a termek berendezése nem nagyon használja ki, pedig néhány bonyolultabb fejtörővel meg lehetett volna bolondítani a játékot.

Irányítás:
Toofy-t irányíthatjuk Kempston botkormány-illesztővel, vagy billentyűzettel (O, P, Q, A).

Térkép