1991 - Code Masters Ltd.

akció, lövöldözős

Spectrum (48k)

 

Az angliai légicsatába kalauzol ez az érdekes játék. Feladatunk egyszerű: a kellő mennyiségű, szemből, vagy a hátunk mögül érkező, ellenséges repülőgép megsemmisítése. A minőségi játékairól ismert Code Masters-től némileg meglepő lehet, hogy 1991-ben egy "sima" shot-em-up játékkal rukkoljon ki, azonban a program ékes példája, hogy a "körítés" is lehet fontos. A képekre kattintva rögtön konstatálhatjuk, hogy a kivitelezés (elsősorban a grafika) nem a szokásos. A repülőgépek mérete "kicsit" nagyobb, mint megszokhattuk, de az mindenképpen meglepő, hogy a II Világháborúban játszódó légicsata főszereplője egy Tornado ECR típusú repülőgép, melyet az 1970-es évek elején fejlesztettek ki. Az pedig már pikáns, hogy a gép német, olasz, angol közös fejlesztés! A menüben kérhetünk korhű repülőgépeket (Spitfire, Hurricane), azonban a gépek paraméterei azonosak.
Minden nehézségi szint előtt megtudjuk a programtól, hány ellenséges repülőgépet kell megsemmisíteni, majd kezdetét veszi a bevetés. Lőszerünk végtelen, energiánk (POWER) azonban véges: minden találattól csökken. A nagyobb ellenfelekkel - melyekkel általában a szintek végén találkozunk, - a V2 szárnyas bombával, V2 rakétával ütközve azonnal megsemmisül repülőnk. Általánosságban elmondható, hogy a nagyobb repülőknek több találat kell, hogy lezuhanjanak. Felvehető extrából nincs sok:

P - megcsappant energiánkat pótolja,
L - plusz élet,
B - jutalompont

Vigyázzunk, ezeket is meg tudjuk semmisíteni. Ennek ellenére mégis érdemes inkább folyamatosan lőni...

Nos, láthatjuk, a program szinte ötletszegény, háttérgrafika semmi (néha egy-egy felhő átúszik a képernyőn), a hang 48K-s minimál csipogás. Ami viszont döbbenetes: a programban 35 (!) gondosan megrajzolt, felismerhető, a német vagy olasz légierőnél szolgálatot teljesítő korhű repülőgép szerepel (nem számítva az általunk választható 3 repülőgépet). Ezeket a menü SELECT A PLANE menüpontjában meg is tekinthetjük (SHOW ENEMIES).

Irányítás:
A SELECT CONTROLS menü a szokásos pontokat tartalmazza: billentyűzet (O, P, Q, A, SPACE), KEMPSTON, SINCLAIR, CURSOR illesztő.
BREAK - játék megszakítása,
H - játék szüneteltetése (folytatás: tűz).

Örökélet: POKE 54693,0