Trans-Europe Rallye

1984 - ABC Soft

ügyességi

Spectrum (48k)

Európát átszelő rallyversenyre indulunk a játékban, legalábbis elvileg (valamint az eredeti kazettaborítón látható fénykép alapján). Gyakorlatilag egy, még ZX81-ről származó felülnézetes autós kerülgetésben lesz részünk, de az most már színesben, de még mindig említésre méltó hanghatások nélkül. A spanyol ABC Soft szinte csak régebbi sikerjátékok újrakiadásából élt, ez a program a ritka kivétel. 1984-ben még szódával elment...
Piros, egyes rajtszámot viselő megállás halad felfelé a nyílegyenes úton. Valamit nagyon jól csinálhatunk, mert mi vagyunk leggyorsabbak: egyetlen kihívás versenytársaink kerülgetése. Fékezni / gyorsítani ugyan tudunk, de csak addig, amíg el nem érjük a képernyő alját vagy tetejét. Megemlítendő, hogy alul addig ki tudunk menni a képernyőről, amíg csak autónk orra látszik. Ez azért jó, mert a képernyőt elhagyott ellenfeleinket a program azonnal elfelejti, így az elvileg még mögöttünk lévő autó elé bevághatunk. Ha netán ütközünk, a korabeli akciófilmekbe illő jelenetnek lehetünk tanúi: autónk egyetlen koccanástól felrobban. Ugyanez történik, ha túl sokáig haladunk az útpadkára sodródva. Autónk elementáris megsemmisülése közepette üzemanyagunk (FUEL) mennyiségében következik be jelentősebb változás: 5000 egység levonást kapunk. Üzemanyagunk természetesen menet közben is fogyatkozik, így azt időnként pótolnunk kell. Erre szolgál a piros FUEL jelzésű autó, amit nem kikerülni kell, hanem PONTOSAN ráhajtani! (Ezen kívül van SCORE feliratú piros autó is, ennek rendeltetését azonban titokban tartom.) Ha mégis elfogyna az üzemanyagunk, az a játék végét jelenti (mivel a játék nyelvezete "félig spanyol" - a menü feliratai legalábbis spanyolul vannak - , megemlítendő, hogy ilyenkor a '4' billentyű megnyomásával juthatunk vissza a menübe.)
Ha kikocsikáztuk magunkat az első szakaszon, a második szakaszon már nehezebb dolgunk van: ellenfeleink nem egyenes vonalban haladnak, hanem cikázva.

Irányítás:
a játékot egy vagy két játszhatja (UN SOLO JUGADOR / DOS JUGADORES) billentyűzettel (TECLADO) vagy KEMPSTON illesztővel. Billentyűzetet választva az 1-4 számbillentyűket használhatjuk, azaz a SINCLAIR illesztő is működik.