Trapdoor

1986 - Piranha

akció

Forrás:
Sinclair Spectrum játék és program 5.

Spectrum (48k)

Angliában a Muppet Show méltó vetélytársának tekintik a Trapdoor című bábfilm sorozatot, amelyben Berk, a meghatározhatatlan biológiai csoportba tartozó élőlény a leghihetetlenebb marhaságokat műveli egy őrült báró kastélyában. A PIRANHA cég által forgalmazott hasoncímű játékban az az epizód elevenedik meg, amelyben Berk a szakácsművészetben próbál sikereket elérni.
Betöltés után avantgarde muzsikát hallunk csattogásokkal meg minden egyébbel egybekötve, egy gomb megnyomása után beállíthatjuk az indítási paramétereket: 'K' megnyomására a beállított billentyűket válasszuk; 'J' billentyűvel kérhetünk joysticket; 'R' hatására átdefiniálhatjuk a vezérlő billentyűket (jobbra / balra / le / fel /eldobás/ felfordítás / szünet); 'C' megnyomása után pedig beállíthatjuk, hogy könnyű ('L'earner Berk) illetve nehéz ('S'uper Berk) játékot akarunk játszani.
A játék a kastély konyhájában zajlik, ahol a különböző segédeszközök felhasználásával kell eleget tennünk a báró úr különös gasztronómiai kívánságainak. Egy-egy feladathoz meghatározott idő áll rendelkezésünkre. A hátralévő időt a képernyő alsó részén egy növekvő sáv mutatja, ami ha teljesen végigér, a báró megváltoztatja a kívánságát (T00 LATE, I'VE CHANGE MY MIND) és új rendelést ad fel. Ha könnyű játékban három kívánságot nem teljesítünk, a játék véget ér (itt nem zavar bennünket a szellem se), nehézben ehhez elég egy kívánságot elszalasztani. Az időmérő sáv melletti négyzetben két számot láthatunk: a felső az időre kapható bonus-pontszámot, az alsó pedig a bonus-ból és a felküldött állatkák után kapott pontokból összeálló eredményünket láthatjuk. Kulcsfontosságú a csapóajtó, ahonnan legkülönfélébb - egyben legrondább - teremtményeket engedhetjük ki a napvilágra: a zöld egykerekűt, aki tüzet fúj; a csúnya madarat, akitől tojásokat lehet begyűjteni; az ugráló bácsit, aki összelapít mindent és mindenkit, akire ráugrik; a szellemet, aki mindig nekünk jön (ez csak nehéz játékban van) és a kukacokat. A kukacokon és madáron kívül ezek az élőlények veszélyesek ránk nézve: ha a szellem hozzánk ér, az ugráló ránk ugrik vagy a zöld egykerekű leköp a tűzzel, Berk átkerül egy másik szobába. Akik egyedül akarják végigjátszani a játékot, itt hagyják abba a leírás olvasását, és próbálkozzanak. Annyit még segíthetünk nekik, hogy a csapóajtónál lévő koponyát újra és újra kézbe véve hasznos tanácsokat kaphatnak a soron következő kívánság teljesítéséhez.

Már az előétel is meglehetősen ínyenc lelkivilágra utal: a báró egy doboz kukacot (CAN OF WORMS) kíván fogyasztani. Ehhez először is egy dobozra van szükségünk, ami a kamrában található (4). Hozzuk át a csapóajtóhoz és tegyük le a földre. Ezután nyissuk ki a csapóajtót a bal oldali falon lévő kar használatával (9). A csapóajtó felcsapódik, és néhány ijedt féreg mászik elő a föld mélyéről. Ijedtségük nem nélkülözi a reális alapokat, mivel Berk az előétel elkészítéséhez belőlük fog 3 darabot fel használni. Célszerű a csapóajtót lecsukni, mert a kukacok után folyó vad hajsza közben esetleg belepottyanhatunk ("Hülye öngyilkos Berk"-nek neveznek bennünket és a játék véget ér). A vadászat nem zavartalan, mert nem csak mi hajkurásszuk a férgeket: a konkurencia egy csúnya béka képében jelentkezik, aki pofátlanul felzabálja a legszebb példányokat (később már a rondábbakat is...). Ez meglehetősen elítélendő eljárás, mivel egyszerre csak 4-5 kukac keveredik elő és ha a béka elfogyasztott egy párat, a csapóajtót ismét ki kell nyitnunk, hogy újabbak érkezzenek. Célszerű tehát a kukacvadászat idejére béka urat a következő módon semlegesíteni: várjuk meg, amíg rálép a csapóajtóra, és a kar segítségével nyissuk fel. A felcsapódó ajtó a magasba repíti kiváló barátunkat, aki a gravitáció ide vonatkozó passzusainak értelmében később vissza is fog esni, pontosan bele a tátongó lyukba. Miután eltűnt a veremben, szépen lecsukjuk a csapóajtót és zavartalanul begyűjthetjük a kukacokat (persze, nem árt figyelembe vennünk azt, hogy közben felzabálja a veremben lévőket is és a következő ajtónyitásnál kiugrik a veremből). A kukacodat elég egyszerű elkapni: odaszaladunk hozzájuk és ha Berk észreveszi őket akkor lehajol értük. Ha már van kukac a kezünkben, vigyük a földre letett dobozhoz és ejtsük bele. Ha beletaláltunk a dobozba, cuppanó hangot hallunk, ha nem, akkor láthatjuk, hogy szegény kukac vadul menekülni próbál. Miután ily módon összegyűjtöttünk három kapálózó férget, fogjuk meg a dobozt és vigyük át a szomszéd szobába. Itt helyezzük el az étellift (13) platóján, majd felmenve a galériára, hozzuk működésbe az ételliftet a falon lévő karral (12). A lift felviszi a báróhoz, aki azonnal meg is dicsér bennünket (LOVELY WORMS, WELL DONE BERK), és már adja is a következő rendelést. Ha a dobozban nincs elég kukac, a báró elfogadja, de elégedetlenkedik: OK BUT I WANT MORE WORMS (Oké, de több kukacot akartam).
Az étkezés következő fogása a tükörtojás (FRIED EGGS). Ehhez először is a kamra egyik polcán lévő serpenyőre (5) van szükség: hozzuk át a csapóajtóhoz és tegyük le a földre. Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? - hangzik a klasszikus találós kérdés, de egyelőre se tyúk, se tojás. Próbáljuk meg előkeríteni először a tyúkot: nyissuk ki a csapóajtót és várjunk, amíg ki nem "repül" belőle a világ leglepusztultabb madara, majd csukjuk le az ajtót. Bár ez nincs ráírva, mi bizton állíthatjuk, hogy ez a tollas szörnyűség nőstény. A tojáshoz vezető legcélszerűbb út egy kakas lenne, de ezt sajnos kifelejtették a játékból. Kénytelenek vagyunk tehát mesterséges megtermékenyítéshez folyamodni. Az erre a célra szolgáló műszer a kamrában található a vödörben (1). Vegyük le a polcról és borítsuk ki: a vödörből egy olyan dolog kerül e1ő, amit a tyúkok akkor használnak, amikor krónikus kakashiányban szenvednek. Vegyük fel ezt a szerszámot, vigyük át a szomszéd szobába és tegyük rá a csapóajtóra. Most várakoznunk kell egy kicsit, amíg erre repül a csúnya madár. Amikor megjelenik a tűzvonalban (a csapóajtó fölött), nyissuk fel a csapóajtót és azonnal csukjuk is le. A műszer felrepül és - ha sikerült pontosan a madár tarporába találnunk - megtörténik a megtermékenyítés, amit a madár kiguvadó szemei is hűen jeleznek. Nagyon gyorsan csukjuk vissza a csapóajtót, mert a műszer beesik a verembe, pedig még szükség lenne rá. Ha beesett, az sem baj, ez a műsor kukacokkal (a koponyával, a békával) is eljátszható: várjuk meg, amíg egy ilyen rondaság rámászik az ajtóra és addig dobáljuk a magasba a csapóajtó le/fel nyitogatásával (ha nem dobáljuk, akkor a kukac elmászik), amíg el nem találjuk a madarat. Ha megtermékenyítettük a madarat, vegyük fel a serpenyőt és szaladjunk át az étellifthez, ahol körülbelül a szoba közepén kell várakoznunk. Hamarosan megjelenik a légtérben a madár és elfogják a tojási görcsök. Álljunk alá úgy, hogy amikor kipottyantja a tojást, a serpenyővel el tudjuk kapni (ha nem érünk oda idejében, a madár a földre tojja a tojást, ami összetörik és újra meg kell termékenyítenünk a madarat. Ily módon három tojást kell összegyűjtenünk (újra és újra megtermékenyítve a madarat), majd tegyük fel a serpenyőt a tűzhelyre (11).Mondjuk, meglehetősen furcsa ízt fognak kölcsönözni a benne található tojáshéj darabok, de hát semmi sem lehet tökéletes (a szerzőkön kívül...). Egy idő múlva a serpenyő villogni kezd. A tükörtojás elkészült, le lehet venni. Kissé meleg. Berk mihelyt hozzányúl, el is dobja. Amikor már nem villog, meg lehet fogni: tegyük vissza egy kicsit melegedni, mert a dobálózásból kifolyólag kihűlt. Miután ismét villogni kezd, levehetjük és felküldhetjük az ételliften. Ha kevesebb tojást küldünk fel, akkor a báró - elégedetlenkedve bár, de - elfogadja (A FAIR TRY, BUT NOT ENOUGH EGGS), de ha nem elég meleg, akkor visszaküldi, hogy csináljunk vele valamit (HOT COOKED, DO SOMETHING ABOUT.

Mit ér magéban a tükörtojás, ha nincs hozzá semmi husi? Valószínűleg ez a kérdés járhat a báró fejében is, mert a következő rendelése holmi főtt csigákra vonatkozik (BOILED SLIMIES). A csigafőzéshez szolgáló egyik kellék a kamrában lévő cserépkorsó (6). Ez elég nehéz, nem tudjuk felvenni, csak tologatni. Toljuk hátra egészen a falhoz, a galéria alá, mert csak onnan tudjuk beledobni a csigákat a korsóba. A csigák a pincében élnek, amit meglehetősen érdekes módon nagy részben víz borít. A vízben néha szemek tűnnek fel, amelyekhez egy-egy csiga is tartozik. Itt kell koslatnunk derékig a trutyiban Berk-kel, és ha felbukkan a közelben egy szempár, le kell gugolnunk, és a víz alatt kotorászva megfogni a csigát. Amikor sikerül egy ilyen rondaságot megkaparintanunk, el kell mennünk a kamrába, és a galériáról bele kell pottyantanunk a korsóba. Ha nem sikerül beletalálnunk, még a földön is hajkurászhatjuk egy kicsit a csigát. Összesen négy csigát kell bedobálnunk a korsóba, majd a korsót át kell tolnunk az étellifthez (a legjobb a szoba közepén hagyni). Következd teendőnk kiengedni a csapóajtó mögül a zöld egykerekűt. Ez is egy elég ronda jószág: keréken gurul és minket hajkurászik. Ha kocsányon lógó szemével megpillant bennünket, csúnya ormányából tüzet fúj ránk és ha eltalál minket, Berk átkerül egy másik szobába. Miután kiengedtük a csapóajtó alól, meneküljünk a súly (14) felé, amit húzzunk fel a karral (15) a tetőig. A zöld egykerekű az ételliftnél áthaladva útközben felmelegíti a korsónkat (gőzölögni fog), majd utánunk jön a súlyhoz. Ez a rondaság mindig abban a sávban akar jönni, ahol mi is közlekedünk, mert csak így tud eltalálni minket. Ezt a tulajdonságát kihasználva próbáljuk meg becsalni a súly alá, ami a tetőről lezuhanva szétlapítja (vigyázat; ha mi állunk be alá, akkor minket is). Az étellifthez visszamenve látjuk, hogy a korsó gőzölög, lehet betolni a liftbe és felküldeni. Ha nem sikerült az egykerekűt agyonlapítanunk, akkor az állandó fújkálásával akadályozni fog minket és előfordulhat, hogy a korsó kihűl. Ilyenkor megint addig kell mesterkednünk, amíg megint meg nem melegíti. Kevesebb csigát felküldhetünk (elfogadja), de melegen kell, mert különben visszaküldi.
A következő fogás kifacsart szemgolyókból készített itóka lesz (A BOTTLE OF EYEBALL CRUSH). Ehhez először a szemgolyókat kell némi kertészkedéssel előteremtenünk: a kamrából hozzuk el a virágosvázát (2), vigyük át a konyhakertbe és a lépcső tetején borítsuk ki. A vázából egy virágmagos doboz kerül elő, aminek a tartalmát (három kis szemgolyó) ürítsük az egyik cserépbe, majd dobjuk el. A két szétszóródott szemgolyót vegyük fel és dobjuk bele a másik két cserépbe. Az ültetvény nemsokára növekedni kezd és szép nagy szemgolyókat termel, amelyek megérvén lepottyannak a földre. Amíg növekszenek, néhány előkészületet kell tennünk a kifacsaráshoz: toljuk el a dézsát (6) a kamrából az étellifthez és ott állítsuk a fal mellé, a galéria alá. Amíg ezt megcsináljuk, valószínűleg megérnek a szemgolyók is, mehetünk őket összeszedegetni. Elvihetjük őket egyenként is a dézsához, de ez elég sok időbe telik, célszerűbb magunkkal vinnünk a vödröt, amiben a madarat megtermékenyítő műszer volt. A vödör pont olyan széles, mint egy szem, gyűjtsük bele őket és a vödörrel sétáljunk el a dézsához. A galériáról borítsuk bele a vödör tartalmát a dézsába, majd toljuk ki a dézsát körülbelül a szoba közepére. Ezután menjünk vissza a kamrába és hozzuk el a befőttesüveget, amit a dézsa kifolyójáhot kell pontosan elhelyeznünk. Most mehetünk a csapóajtóhoz, és kiengedhetjük az ugráló bácsit, aki elkezd végigugrálni a szobákon. Lehetőleg ne álljunk alá, mert egy kissé letapos bennünket. A dézsát (és a csapjánál levegő üveget is!) úgy kell beállítanunk, hogy az ugráló pontosan beleugorjon. Ha ez sikerül, az ugráló hármat ugrik a dézsában, miközben a befőttesüveg fokozatosan megtelik a kipréselt folyadékkal. A létyó elkészült, lehet felküldeni a jól megérdemelt dicséretért (CHEERS).
Ha könnyű fokozatban játszunk, akkor a játék idáig tart, itt megkapjuk a dicséretet: "Olyanok vagyunk, mint egy kis kincs!" (AS A LEARNER BERK YOU ARE A LITTLE TREASURE). Ha nem sikerül idáig elérnünk, mert a báró három kívánságát nem teljesítettük, akkor - a teljesített kívánságoktól függően - "tehetetlen" (INCOMPETENT), "éppenséggel alkalmazható" (JUST EMPLOYABLE) vagy "itt maradhat" (GETTING THERE) minősítést érhetünk el.

Ha Super Berk-kel játszunk, a dolog egy kissé nehezebbé válik. Itt már elegendő egy kívánságot nem teljesítenünk és a játék véget ér. Ez persze nem elég baj, a következő nehezítésekkel is találkozunk:

Néhány jó tanács:

Térkép 1, Térkép 2