Trivial Pursuit
New Beginning

1988 - Domark Ltd.

logikai

Spectrum (48k)

A TRIVIAL PURSUIT egy angol társasjátéknak a számítógépes adaptációja, egyfajta "kérdezz, felelek" játék. Igazán azok tudják élvezni, akik meglehetős biztonsággal mozognak az angol nyelv területén. A történet a jövőben játszódik, amikor a Föld már elpusztult és egy kis lény megpróbál az utolsó, emberiség által lakott bolygóra, a Genus II-re eljutni. Ez csak úgy lehetséges, hogy összegyűjt hat tárgyat.

A játékot 1-6 játékos játszhatja, a játék elején kell megadnunk, hogy a 6 figura közül melyikek fognak szerepelni (nevet kell adnunk neki). Először szülőbolygónk egyik kiválósága tesz fel nekünk egy kérdést, és a helyes válasz után szállhatunk űrhajóra. Ezután bolygóról-bolygóra járhatunk ('O' és 'P' billentyűk), keresve a hat tárgyat. Az eddig összegyűjtött tárgyaink a csillagtérkép alatt láthatóak.A képernyő tetején a kiválasztott bolygó neve látható, ami ugyan érdekes, de abszolút semmi jelentősége nincs.
Ha valamelyik bolygón "leszállunk" ('SPACE'), egy ronda űrlakóval találkozunk, aki egy kérdést tesz fel nekünk (néha egy képet is mutat hozzá, sőt, zenés kérdés is van). A kérdések a zene, a történelem, a tudomány és képzőművészet, valamint az irodalom témaköréből származnak. A 'SPACE' megnyomása után egy választ ad, amelyről az '0' vagy 'P' billentyű megnyomásával ki kell választanunk, hogy igaz vagy hamis (a megfelelő jel maradjon főhősünk feje felett), majd ismét 'SPACE'. Ha helyesen válaszoltunk az űrlény megdicsér bennünket, és ha volt előtte valamilyen tárgy, akkor azt elhozhatjuk magunkkal. Ha szerencsésen választottunk bolygót, nem a bolygófelszínre, hanem egy szobába kerülünk, ahol a kérdező előtt egy asztal látható, rajta egy tárgy. Helyes válasz esetén megkapjuk a tárgyat. A jobb alsó sarokban láthatjuk, milyen témakörben kapunk a kérdést. Ha összegyűjtöttük mind a 6 tárgyat, megjelenik egy 6 főből álló bizottság, amelynek valamely tagját választva egy újabb kérdést kapunk. A sikeres válasz után ő eltűnik a bizottságból, mi pedig újra megkezdhetjük a keresgélést - amíg az összes tagot ki nem utáljuk a bizottságból. A játékban több mint 3000 kérdés van (!), de a menü egyik opciójával újabb adagot tölthetünk be.
Játék közben az ENTER megnyomásával visszajuthatunk a káték elején is látható menübe. Itt a következő lehetőségeink vannak:

  • CONTINUE GAME - Folytathatjuk a játékot.
  • NEW GAME - Új játékot kezdhetünk.
  • EDIT PALYERS - Beállíthatjuk a játékosok számát / neveit.
  • SCORE CHART - Megtekinthetjük a játékban eddig elér eredményünket. Itt összesített eredményt kérhetünk, vagy témakörönkénti teljesítményünket is megtekinthetjük.
  • QUESTION TIMER - Beállíthatjuk, mennyi gondolkodási időt adjon a gép egy válaszra. Alapértelmezés szerint tetszőleges ideig gondolkodhatunk. Ha bekapcsoljuk az időkorlátozást, a képernyő alján, középen láthatjuk a hátralévő gondolkodási időnket.
  • MISCELLANEOUS - a játék paramétereit állíthatjuk be. Itt a zenés, rajzos kérdéseket kapcsolhatjuk ki-be, a hanghatásokat kaocsolhatjuk ki-be, itt tölthetünk be új kérdéseket, valamint itt állíthatjuk be a billentyűzetkiosztást.

A játékot alapértelmezés szerint a Q, A, O, P, SPACE billentyűkkel, vagy Kempston botkormánnyal játszhatjuk. Szórakoztató játék mindazoknak, akik jól értenek angolul és szeretik próbára tenni a műveltségüket, de nyelvtanuláshoz is kiváló elfoglaltság! Egyetlen probléma van csak: a közkézen forgó változatokban mindig csak a helyes választ adja meg a kérdező...