Turbo Esprit

1986 - Durell

akció, autós

Forrás:
Sinclair Spectrum Játék és program 2

Spectrum (48k)

Enterprise

 

 

 

Nagyon látványos, 3 dimenziós autóvezetési és üldözési akció játék. Bár a programnak van CPC és C64 verziója is, a Spectrum verzió jobban játszható a nagyobb felbontásnak köszönhetően (igaz a játéktér monokróm), mindemellett ráadásul ez a leggyorsabb verzió (6 fps)!. A korabeli szaksajtó is le volt nyűgözve a programtól (ezalatt 5/5-ös, 9/10-es értékeléseket kell érteni). A játék akkoriban elképzelhetetlen szabadságérzést adott: hőstetteink helyszíne egy nyüzsgő, ÉLŐ nagyváros! A kivitelezés teljesen egyedinek számít a 8-bites játékok körében!
A betöltés után válasszuk ki az 1-4 billentyűkkel azt a várost, ahol feladatunkat végrehajtjuk. Ezután megjelenik a főmenü:

 1. Nehézségi szint kiválasztása (1-4)
 2. Billentyűk átdefiniálása: sorban: balra; jobbra; tűz; lassítás; gyorsítás; térkép; kilépés
 3. Pontszámtábla megtekintése
 4. Hibaszámtábla megtekintése
 5. Pontszámtábla kimentése
 6. Pontszámtábla betöltése
 7. Autóvezetés gyakorlása
 8. Játék indítása

A várasban egy nagy kábítószer üzlet végrehajtására készül az alvilág. Mivel különböző helyeken vannak elhelyezve a drogok, azokat egy páncélozott szállító autóhoz kell eljuttatni az összekötőknek. A játékos egy LOTUS TURBO ESPRIT gépkocsival cirkál a városban, és megpróbálja megakadályozni a kábítószer átadását, ill. kijutását a városból. Feltétlenül meg kell állítanunk a páncélozott autót, amely piros színű, és nem lehet kilőni, ezért sorozatos ütközésekkel, vagy leszorítással kell mozgásképtelenné tenni. Ezt egyébként hangjelzés és egy felirat is jelzi a képernyőn, s pontszámot is kapunk. A kék és rózsaszínű autók (összesen 4 darab) szállítják a kábítószert a központi helyre. Ezek ki is lőhetők, de több pontot kapunk, ha inkább mozgásképtelenné tesszük. Ha nem tudjuk teljesíteni feladatunkat, végbemegy az átvétel, és küldetésünknek vége. A rózsaszínű autókat (HIT CAR) némi jutalompontért cserébe szétlőhetjük, vagy megállíthatjuk.
A városban közlekedve a fekete (civil) autókat érő bármilyen sérülés, tehát ütközés vagy kilövés hatására a bal oldali hibaszám növekszik (PENALTY). Szintén ezt eredményezi a gyalogosok, lámpajavító emberek stb. elgázolása is. A piros lámpán való áthajtás nem tilos, de karambollal végződhet. Ütközés közben - mivel a szállító autókat igen nehéz megállásra kényszeríteni - különösen vigyáznunk kell arra, hogy a kilőtt autók roncsaiba nehogy belerohanjunk.
A navigációhoz használhatjuk a térképet is, de vigyázzunk, mert eközben autónk halad tovább. A városnak csak egy részét láthatjuk egyszerre, s a négy irány billentyűjével görgethetjük tetszés szerint. Az alvilág autóit (kivéve a rózsaszínűeket) szintén láthatjuk, kör alakú villogó jellel ábrázolva. Az egyirányú utcákat kis nyilak jelölik. Itt is haladhatunk a forgalommal szemben, de nem könnyű az átjutás. Ne felejtsük el, hogy a játék Angliában játszódik, így az úttest bal oldalán közlekedjünk lehetőleg.
A műszerfalon a fordulatszám és sebességmérón kívül még az üzemanyag jelzőt is láthatjuk. Üzemanyagot a térképen is jelzett, itt-ott elhelyezett kutaknál vételezhetünk, ha melléjük állunk. Az autó közben megrongálódott vagy elromlott alkatrészeit is itt lehet megjavíttatni.
Az autó irányítása:

 • sávváltoztatás - jobb/bal,
 • kanyarodás - jobb+tűz; bal+tüz,
 • lassítás - lassítás billentyűje / le,
 • gyorsítás - gyorsítás billentyűje / fel,
 • lövés - tűz,
 • Joy-al is irányíthatjuk a játékot ha a billentyűzet beállításnál a Joy-t mozgatjuk a kívánt irányokba és nem billentyűt nyomunk.
 • a térképet az alapértelmeztt billentyűzetkiosztás esetén az 'M' megnyomása után nézhetjük meg.

Vége a játéknak, ha elkaptuk a páncélozott piros autót és a négy kék autót, sikerül elhagyniuk a várost, vagy a sors kényszerítő ereje folytán elveszítjük a négy életünket. Ilyenkor a ponttáblázatra, vagy a hibaponttáblázatra kerülünk attól függően, hogy milyen eredményt értünk el. (pozitív vagy negatív). Ezt kazettás magnóra menthetjük és bármikor visszatölthetjük.

Az Enterprise verzió fut EP64K-s gépen is, természetesen lassabban, de játszható. A soft reset viszont nem működik Ep64-en, a rendszerszegmenst is használja a program. Az Enterprise verzióban nem kell botkormányra definiálni a billentyűzetet, a program a billentyűzet mellett valamennyi botkormányt is figyeli. Irányítás:

 • Q, A, O, P, SPACE / Int Joy+SPACE / EXT1/2 Joy,
 • M: térkép,
 • Esc: -1 élet,
 • F1 / F2: örök élet be/ki,
 • F7 / F8: hangerő csökkentés / növelés.

Örökélet: POKE 29893,0