1984 - Softek Software International Ltd.

ügyességi

Spectrum (48k)

Enterprise

UGH az ősember mozgalmas mindennapjaiba csöppenhetünk bele ebben az egyszerű ügyességi játékban. A közeledő jégkorszakra kell felkészülnünk és mivel otthonos barlangunkban épp egy falat ennivaló sincs, itt az ideje kicsit feltölteni a készleteket! Étrendünk nem lesz túl változatos, főhősünk Pterry a szárnyas gyík tojásait szemelte ki magának.
A tojásokat a barlangunktól nem messze lévő fészekből kell kilopnunk, és mivel meglehetősen súlyoskak, csak egyesével tudjuk a barlangunkba cipelni. Természetesen Pterry nem nézi jó szemmel tojásai ellopását, ezért a játéktér felet köröz, és időnként elpottyant egy-egy tojást. Ha eltalál egy ilyen kilós tojás, az egy életünk elvesztésébe kerül. Egy a közelben kószáló Tyrannosaurus Rex is nehezíti a dolgunkat, aki ránézésre inkább egy jó húsban lévő Tyrannosaurus Rex bébinek néz ki, ettől függetlenül a találkozás teljes mértékben ellenjavalt (-1 élet)! Feladatunk tehát, hogy az ösvényeken felmásszunk a hegy tetején lévő fészekhez, a megszerzett tojással pedig visszajussunk a barlangunkhoz. Ellenfeleink véletlenszerűen mozognak, de nehezebb szinteken egyre több tudatosság fedezhető fel bosszantásunkra irányuló ténykedésünkben. Biztonságban csak közvetlenül a barlangunk előtt vagyunk. Teljesen védtelenek sem vagyunk azonban: ha a Tyrannosaurus Rex bébi utunkba kerül, a kezünkben lévő dárdát elhajíthatjuk. Ennek sok hatása nincs, mert vastag páncélja ugyan megvédi, de visszakerül a képernyő valamelyik szélére, mi viszont fegyvertelenek maradunk. Új dárdát korlátlan készletben a barlangunknál vételezhetünk. Ha megszereztük a tojást, a dárdát szintén le kell raknunk, a tojást nem tudjuk elhajítani.
Ha sikerül hat tojást összegyűjteni, újabb pályára kerülünk. Sajnos csak négy pálya van a program tarsolyában és ezek sem biztosítanak túlzott változatosságot. Minden szintlépéskor jutalom életet kapunk és bár csak 4 életet tud kijelezni a program, a többit is megjegyzi.

Irányítás:

  • A menüben az 'R' megnyomása után definiálhatjuk a billentyűzetet. A billentyűzetkiosztás elég szerencsétlen, ezért ezt érdemes megtenni: 'M' - jobbra, 'I' - le, 'C' - balra, 'R' - jobbra, 'O' - dobás, SYMBOL SHIFT - játék szüneteltetése. (Az Enterprise változatban már értelmesebb az alapértelmezés: O, P, Q, A, M és H - játék szüneteltetése.
  • A 'G' megnyomása után botkormány illesztőt választhatunk. itt KEMPSTON, PROTEK, SINCLAIR II, FULLER illesztő közül választhatunk. (A menükben és a játék végén a névbeírásnál a kiválasztott iránybillentyűkkel tudunk navigálni, akkor is, ha botkormányt választottunk!)
  • Az 'S' megnyomása után a nehézségi szintet állíthatjuk be, hat fokozatban. Ez csak azt határozza meg, ellenfeleink mennyire célirányosan közlekednek.
  • A játékot az 'C' megnyomásával indíthatjuk.

Örökélet: POKE 61340,0
x. számú tojást kell összegyűjtenünk: POKE 61523,x