Ulises

1989 - Opera Soft S.A.

akció

Spectrum (48k)

Enterprise

A spanyol Opera Soft játékai nem túl ismertek, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a spanyol nyelv használata mind angol, mind magyar (és egyéb) nyelvterületen gátolta elterjedésüket. Játékaik minősége sem túl kiemelkedő, amolyan tucatjátékok. Sajnos nincs ez másképp ezen programjukkal sem: aki játszott már a Rastan-al az sok újat nem fog tapasztalni a játékmenetben. A grafika viszont most színes, szépre sikerült (az Opera programozói játékaikban általában hadilábon álltak a színekkel...). A scroll azonban most is darabos (épp a színes grafika miatt...)
A kivitelezésnél csak egy fokkal kevésbé sablonos a történet, bár érdekessége, hogy mitológiai elemeket is tartalmaz, nem titkolt utalásokkal Odüsszeusz viszontagságaira (minő véletlen: Odüsszeusz régies írásmóddal: Ulyxes): Ulises tengeri útja során hajótörést szenved, melynek során odavész egész legénysége. Hatalmas kitartással sikerült kiúszni egy ismeretlen szigetre, melyről hamarosan kiderül, hogy nem lakatlan. A sziget lakóitól megtudja, hogy a sziget rettegett úrnője - aki mellékfoglalkozásban varázsló - elrabolt 12 hajadont. Ulises - nagy harcoshoz méltóan - elvállalja, hogy szembenézz a varázslónő fortélyaival, és kiszabadítja az elrabolt hölgyeményeket, mielőtt a varázslónő - élve hobbyjának - emberáldozatot eszközöl rajtuk.

Ulisesnek túl kell jutnia a veszélyes szirteken, át kell törnie egy sűrű erdőn, végig kell járnia a varázslónő várát, hogy megtalálja a raboskodó hajadonokat. Eltévedni nem fogunk, a játék gyakorlatilag lineáris, de több helyen is kell visszafelé haladnunk, hogy megközelíthessük a hölgyeményeket (ugyanis a játéktér több helyen két platformból áll). A szimpatikusnak kevésbé nevezhető varázslónő értesül jöttünkről, és bőszen küldi ránk teremtményeit: minotauruszok, szellemek, kentaurok, küklopszok és más sületlenségek végeláthatatlan tömegén kell keresztülvágnunk magunkat tetszőleges mennyiségben hajigált csatabárdjaink segítségével. Ulises, fut, gugol, ugrik, mászik, függeszkedik (kötélen), megkapaszkodik a sziklapárkányban és ami a legfontosabb: dobálja a csatabárdokat (akár ugrás, mászás közben is). (Ugrás közben a 'fel' iránnyal tudunk megkapaszkodni!) Sajnos a hajótörés okozta trauma víziszonyt okozott nálunk, így úszni elfelejtettünk, ne essünk vízbe!
A kiszabadított leányzók szívecskéket küldenek nekünk, amik a játékképernyő alatt bal oldalon gyűlnek, így mindig tudjuk, eddig hány leányzót szabadítottunk ki. Középen a zöld csatabárdok életeinket jelölik.

Irányítás:
A játékot SINCLAIR illesztővel, vagy billentyűzettel (O, P, Q, A, SPACE) irányíthatjuk.

Sajnos a játék legnagyobb hibája, hogy nagyon nehéz! Így hamar unalmassá válik... Egy átlag halandónak sok sikerélmény nem fog jutni, rengeteg ellenfél, trükkös ugrássorozatok nehezítik életünket. Esetleg néhány POKE hasznos lehet:

Örökélet: POKE 35057,0
A szörnyek nem bántanak: POKE 35021,201

Térkép