Demonstration Kassette

Majdnem biztos, hogy ez az Enterprise program, amelyet a legtöbb géptulajdonos ismer, legalábbis azok, akiknek német gépük volt! Nos, igen - gondolom - sokan emlékeznek erre a programra, melyet a német számítógépekhez adtak kazettán, és a számítógép képességeinek bemutatása a feladata. Tulajdonképpen egy egyszerű, de ötletes BASIC demo. A 128-as In Store demó kibővített változata, valamint a második oldalon megtalálható az angol demóból ismert bombázó játékprogram és egyszerű rajzoló valamint az Interlace. A program ötletesen kivitelezett, néha nem is gondolná az ember, hogy BASIC nyelven íródott. A két gép közötti különbségeket már ez az "alap" program is kihozta, hiszen érthetetlen módon úgy írták meg, hogy csak német gépeken fusson! Természetesen a letölthető változat már fut "alap angol" konfigurációban is!

A program utazásra invitál az ENTERPRISE belsejébe, hogy "testközelből" ismerkedjünk meg a gép képességeivel, persze német nyelven. Az utazáshoz egy parányi repülőbe ülünk, és máris berepülünk a rendszerbővítő nyíláson... " Az ellenállások, kondenzátorok között bravúrosan navigálva az első állomásunk a Z80 processzor, ahol rövid szöveges infót kapunk a processzorról, és a gép BASIC-nyelvéről, majd folytatjuk az utunkat a NICK chip felé. Mint tudjuk a Nick chip felelős a grafikáért, ennek megfelelően ez a leglátványosabb része a programnak. (Mindem elismerésem annak az embernek, aki BASIC parancsokkal megrajzolta a látható képeket!)
Az egyes színüzemmódok megismerése után rövid töltögetés folyik, majd folytatjuk utazásunkat a DAVE chip-felé, ahol a gép hangzásbeli képességeit ismerhetjük meg néhány egyszólamú dallam segítségével... (Ez a program többi részéhez viszonyítva eléggé amatőr) Ezután 4 burkológörbe közül választhatunk (az 1-4 billentyűk segítségével), melyek felhasználásával újabb rövid dallamokban gyönyörködhetünk, vagy az 5 megnyomásával folytathatjuk a demo-t. Utazásunk utolsó állomása a ROM chip, ahol újabb olvasnivalót kapunk, mely többek között a szövegszerkesztő "mesés" képességeit elemzi...
Az utazás után lehetőségünk nyílik egy kis játékra a klasszikus Bombázó játék BASIC változatával (a SPACE megnyomásával tudunk bombát szórni), vagy kedvünk szerint átrajzolhatjuk gépünk karakterkészletét. Végezetül kapunk egy -szintén BASIC nyelvű- használhatatlanul lassú, szerény képességű rajzolóprogramot.

A program öt részből áll:

  • Teil 1 - Ezzel kell indítani a demot, az utazás első felét tartalmazza.
  • Teil 2 - Az utazás második fele. Végeztével választhatunk, a demo mely részét kívánjuk elindítani.
  • Teil 3 - A Bombázó játék, és a karaktertervező program. Ha nem akarjuk megnézni az utazást, a 3. 4. részt külön is indíthatjuk.
  • Teil 4 - A rajzoló program. (A 3. 4. rész az angol demonstrációs kazettán is megtalálható volt, persze angolul.)
  • Interlac - Segítségével a számítógép képernyőjét Interlace módba állíthatjuk, ezzel elérhetjük a NICK chip legnagyobb felbontását, az interlace technikára jellemző villogás kíséretében. Értelme mondjuk nincs sok...

A program futtatásával újra átélhetjük a számítógép megvásárlásának, kibontásának és első üzembe helyezésének izgalmát.