Race Ace

1985 - Artificial Intelligence Products Ltd.

autóverseny

Enterprise

Egyszerű kivitelezésű Forma-1 autóverseny, gyakorlatilag a Formula 1 című CPC játék Enterprise megvalósítása (van Spectrum verzió is belőle). A játék majdnem pontosan ugyanúgy néz ki mint CPC-n, csak apróbb grafikai finomítások történtek: a kormányon látszik a kezünk, és az ég kapott egy szép színátmenetet. A betöltés után először 10 pálya közül kell kiválasztani, melyiken szeretnénk versenyezni: Silverstone, Brands Hatch, Monaco, Hockenheim, Osterreichring, Kyalami, Zolder, Paul Richard, Monza, Zandvoort. A pályák egész tűrhetően hasonlítanak az (akkori) önmagukhoz. A menüben a joy-al tudunk mozogni, a SPACE-el tudunk továbblépni. Ezután beállíthatjuk, hogy kiválasszuk, automata, vagy manuális váltóval szeretnénk-e versenyezni, valamint, hogy 4, vagy 8 körös versenyen vegyünk részt. Ezután a gép kiírja, hogy a pálya száraz, vagy vizes. (Véletlenszerűen dönti el, nem tudjuk beállítani).
A játék indulása után a versenyautónkban találjuk magunkat. Először egy edzőkört kell megtennünk (itt még nincs rajtunk kívül senki a pályán). Ennek eredménye alapján határozza meg a gép, hogy hányadik helyről indulhatunk a versenyben. A programban már maga a versenytáv teljesítése is igen nehéz feladat, mivel a kocsit nagyon nehéz irányítani, nálunk csak a gépi ellenfelek cikáznak össze-vissza őrültebb módon a pályán. Ráadásul a pálya mentén valószínűleg aknazár van lehelyezve, mivel a legkisebb kicsúszás esetén is összetörik a kocsink (GAME OVER...) Az irányításban segít minimálisan, hogy a kanyarokat táblák jelzik előre: a kanyar előtt, a kanyar irányával ellentétes oldalon egymás után négy tábla figyelmeztet. (Szerencsére a program itt-ott rossz oldalon rakja ki a táblákat...) A visszapillantó tükörben a hátulról közeledő ellenfelek látszódnak.
A képernyő tetején folyamatosan nyomon követhetjük a sebességünket (mérföldben), a motor fordulatszámát, hányadik sebességi fokozatban van a váltó, a köridőnket, a helyezésünket, és hogy hányadikak vagyunk. Extra nehezítésként, ha manuális váltónál elfelejtünk váltani (ami egyébként a tűz+fel, tűz+le kombinációval történik), a motor egy fordulatszámnál azonnal tönkremegy.
Ha valamilyen csoda folytán sikerül teljesíteni a versenyt, a program közli, hogy hányadikak lettünk.

Zene (MP3)