Fernandez must Die

1988 - Image Works

Akció, lövöldözős

Spectrum (48k)

Enterprise


Halál Fernandez-re - a játék címében szereplő diktátornak azért kell meghalnia, mert csapatai élén elfoglalta országunkat. Rajtunk a sor, hogy magányos harcosunkkal legyőzzük az Idegen söpredéket, megszabadítsuk börtönbe vetett honfitársainkat, és leromboljuk az ellenség nyolc bázisát.
A játék COMMANDO típusú, de annál több stratégiai elemet tartalmaz. Az El Diablo hatalmas dzsungelének közepén található még hatalmasabb bázis biztonsági okokból 8 egymástól elkülönített szektorra van osztva. A szektorokat épületek kötik össze. A játékmenet nem lineáris, nincs eleje, vége, kötött sorrendje a helyszíneknek. A függőleges scroll kissé lassú, csak akkor gyorsul fel, ha sikerül gépkocsit találnunk és beszállnunk. Az ütközések észlelése néha pontatlan: ellenséges golyók, teherautók haladnak át rajtunk anélkül, hogy meghalnánk. A háttér alakzatai (fák, barakkok, homokbuckák, vasutak, hidak) a szokásos árnyékolással jelennek meg.
Az ellenség leggyakoribb képviselői a gépfegyverrel folyamatosan tüzelő gyalogosok. Meg kell küzdenünk továbbá tankokkal, repülőgépekkel, és nem szabad megfeledkeznünk a számos rejtett aknáról sem. Ehhez végtelen sok gépfegyvertöltény és véges sok, de - a lőszersdobozok felvételével - pótolható gránát áll rendelkezésünkre (gránátot a tűz nyomvatartásával tudunk dobni). Az utóbbiakkal robbanthatjuk fel például a bebörtönzött foglyok celláinak ajtaját. Ha látunk egy parkoló kocsit, nyugodtan szálljunk bele, így egy kicsit ellenállóbbak leszünk a környezeti ártalmakkal szemben. Autóban ülve a katonnákat akár le is gázolhatjuk. (A Jeepből való kiszálláshoz nyomd a balra / jobbra gombokat gyors egymásutánban.) Minden Jeep tizenhat ágyúlövedékkel van felszerelve, ezek növeléséhez vedd fel a tankok által hátrahagyott lövedékeket. Lehetőségünk van egy vázlatos térkép segítségével nagyjából behatárolni pillanatnyi pozíciónkat.
Némi könnyebbséget jelent, hogy ha eltalálnak nem halunk meg rögtön, hanem az energiánk fogy. Elvesztett energiánk a repülőgépek által ledobott elsősegélycsomagok felvételével pótolható. Kellemes tulajdonsága a játéknak, hogy életeink elvesztése után nem kell az egészet újra elölről elkezdenünk, folytathatjuk ott, ahol befejeztük.
Az állapotsorban - a képernyő felső részén - látható az aktuális pontszám, a gránátok száma, az életek száma, az elpusztított bázisok száma, és az egészséged. Miközben a Jeepben ülsz, a státuszsor mutatja a jármű állapotát és az ágyúlövedékek számát.

Irányítás:
A menüben: 1 - játék indítása (1 játékos), 2 - játék indítása (2 játékos), 3 - billentyűzet definiálása, 4 - Kempston illesztő, 5 - Sinclair illesztő.
Játék közben:

255 élet az első játékosnak: POKE 47301,255
255 élet a második játékosnak: POKE 47290,255

Térkép