1985 - Elite Systems Ltd.

akció, lövöldözős

Spectrum (48k)

Enterprise

Az angol Elite cég elsősorban Spectrumra és C64-re fejlesztett, és a Capcom coin'up játékok , például a Bomb Jack, Ghost 'n Goblins, Paperboy vagy a Commando arcade játékok átirataival vált ismerté. A klasszikusnak számító Commando-t valószínűleg a legtöbben ismerik. A betöltő képernyő talán mindent elárul a programról... A játék az azonos című Schwarzenegger filmmel egyidőben jelent meg. Németországban az agymosás nem új keletű, a szigorú cenzúra miatt a játékot a hajdani NSZK-ban sci-fi mezbe öltöztetve (a sprite-okat cserélték le) Space Invasion címmel forgalmazták. Igazán szörnyű látvány, szerencsére a Spectrum-verzióból nem készült ilyen változat. A Commando teremtette stílus jellegzetes képviselője a Who Dares Wins II., vagy az Ikari Warriors acracde-konverzió.
Nevünk Super Joe, különlegesen kiképzett katonák vagyunk, akinek feladata az ellenséges erők megsemmisítése, a túszok kiszabadítása. Hála különleges kiképzésünknek, elegendőnek találjuk, ha a küldetésre egy szál M60 géppisztollyal, és 6 kézigránáttal indulunk neki. (Hamarosan rájövünk, hogy nagyot tévedtünk...)
Feladatunk roppant egyszerűnek tűnik: folyamatos előrehaladással elérni az ellenséges terület végét, miközben elimináljuk a ránk támadókat. Eltévedni nem fogunk, hiszen csak folyamatosan felfelé kell haladnunk. Az ellenséges katonák viszont minden irányból ránk rontanak, és a lőszerrel sem spórolnak. Némelyik katona fedezéket nyújtó szikla mögül tüzel, és arra is számítsunk, hogy aknavetőt is bevetnek ellenünk. A géppisztolyban szerencsére végtelen számú lőszer van, viszont gránátunk csak hat darab van kezdetben. Szerencsére a gránátokat az itt-ott található piros lőszeres ládákból pótolhatjuk. Gránátot dobni -amennyiben botkormánnyal játszunk- a tűzgomb hosszú nyomvatartásával tudunk, de csak előrefele tudjuk elhajítani. Minden szint végén, készüljünk fel rá, hogy egy nagyobbacska csapat ront ránk egyszerre! Ha eltalálnak elveszítjük egy életünket, de a játékot nem onnan folytathatjuk, ahol eltaláltak, hanem az előző indulási ponttól (kicsit hátrább).
A képernyőn tetején láthatjuk a pontszámunkat, melyik szinten küzdünk éppen, hány életünk maradt, és hány gránátunk van még. Ha vége a játéknak, feliratkozhatunk a legjobbak listájára. A menüben az 'S' megnyomásával indíthatjuk be a játékot, 'J' megnyomásával állíthatjuk be a kívánt botkormányt (Kempston, Interface II, Fuller, Cursor), a 'K' megnyomásával pedig a billentyűzetet állíthatjuk be.

Örökélet: POKE 27653,182
Végtelen gránát: 27773,58

Térkép