Flying Shark

1987 - Firebird Software Ltd

akció

Spectrum (48k)

 

Klasszikus shoot-em-up játék, mely a nagysikerű előd, az 1942 hagyományait követi. Kivitelezésre a jobban sikerült darabok közé tartozik. Kétfedeles repülőgépünkkel szállunk fel a bázisunkról, hogy az ellenség haderejét aprítsuk. Repülőgépünk fegyverzete egy géppuskából, és 3 bombából áll. Természetesen a küldetés közben lehetőségünk nyílik bombák szerzésére, és a tűzerőnk fokozására is. Az ellenség vízi-, szárazföldi-, légierejét is beveti ellenünk, így az ellenfél fegyverarzenálja igen változatosra sikerült. Mind repülőgépekből, mind tankokból találkozhatunk kisebbel-nagyobbal (hajókból csak nagyok vannak.). Általánosságban igaz, hogy a nagyobb ellenség megsemmisítéséhez több találat szükséges. A megsemmisített ellenség időnként egy körbe-körbe repdeső bonusz-tárgyat hagy maga után:

S - gépfegyverünk tűzerejét fokozza,
B - megszerzésével gyarapíthatjuk,
1000 - jutalompont,

Annyit emlegettük már a bombákat, hogy most már róla is kell valamit mondani... Használata igen egyszerű, és igen hatékony: a tűz hosszú nyomvatartásával oldhatjuk ki, melynek hatására a képernyőn lévő ellenfelek megsemmisülnek. A bomba hatása sajnos korlátozott, a nagyobbacska harcjárművek már kibírják a bomba hatását.
A képernyő jobb és bal szélén láthatjuk a két játékos életeinek számát (1up), és a bombáink számát (B). A képernyőre csak 3 bomba fér ki, de, ha többet gyűjtünk össze, azt is megjegyzi a gép. Összesen 4 nehézségi szinten kell átrepülnünk, ami nem könnyű feladat, még akkor sem, ha jutalom repülőt kapunk 50000, 150000 és minden további 150000 pont után (de maximum 9 repülőnk lehet).

Mint az előbb említettem, a játékot két játékos is játszhatja (felváltva). A játékosok számát a kezdő képernyőn állíthatjuk be (amikor szól a zene) az 1 vagy 2-es gomb megnyomásával. A játékot a tűz megnyomásával indíthatjuk.
A játékot irányíthatjuk billentyűzetről, valamint Kemspton, Sinclair, Cursor botkormánnyal is. A billentyűzetet szintén a kezdő képernyőn, a 3-as megnyomása után definiálhatjuk. A 4 megnyomásával szüneteltethetjük a játékot, amíg a játék áll, a Q megnyomásával visszaléphetünk a kezdő képernyőhöz.
Nem rossz program a Flying Shark, de a kivitelezésről annyit szóvá kell tennem, hogy kicsit szemfárasztó, ha sárga háttér előtt sárga repülőt kell irányítanunk, a gépfegyverünk hangja pedig inkább "érdekes", mintsem valósághű...

255 élet: POKE 42464,255

Térkép