Invaders

1982 - Artic Computing Ltd.

űrhajós, lövöldözős

Spectrum (16k)

 

Spectrum-on ez az egyik első Space Invaders program (bár a jogi problémák elkerülése végett más címet kapott), ennek ellenére igen jó minőségű! Feladatunk, hogy a kötelékekben ránk támadó idegeneket megsemmisítsük. Mi a képernyő alján csak vízszintesen tudunk mozogni, az idegenek, lassan, de gyorsuló ütemben (ahogy fogyatkoznak, úgy gyorsulnak) jönnek lefelé, és persze ők is lőnek ránk. Pontosan felettünk négy "pajzs" próbál megvédeni minket, azonban ezek a találatoktól egyre romosabbak lesznek. A pajzsok azonban csak a lövedékektől védenek meg (ideig - óráig, de szerencsére minden megsemmisített kötelék után újakat kapunk), az idegenek letarolják! A képernyő tetején időnként vízszintesen átrepül egy nagyobbacska űrhajó, ami ugyan sok vizet nem zavar, de némi jutalompontért szétlőhetjük.
A program érdekessége, hogy a játékot négyféle változatban játszhatjuk:

  1. "Standard változat",
  2. A legfelső sorban repülő sárga idegeneket csak két találattal semmisíthetjük meg (az első találatra csak fehérre változik a színük.)
  3. Az idegenek nem függőlegesen lövöldöznek, hanem enyhén oldalirányban, megpróbálva célozni!
  4. Az előbbi két "extra" együtt, azaz a sárga idegenek erősebbek, és az idegenek nem függőlegesen lövöldöznek.

A játékot egy vagy két játékos játszhatja (felváltva), 9 nehézségi szinten. A nehezebb fokozatokban az idegenek lelkesebben lövöldöznek ránk. Az izgalmakat pedig a HIGH SCORE táblára felkerülésének lehetősége fokozza. Az egyetlen probléma a játékkal, hogy csak billentyűzetről játszható! A billentyűzetkiosztás sajnos nem túl szerencsés (főleg emulátoron!):

CAPS SHIFT - balra,
Z - jobbra,
SPACE - tűz
A - kilépés a játékból,
S - játék szüneteltetése (folytatás: SPACE)

Örökélet (1. játékos): POKE 25147,183
Örökélet (2. játékos): POKE 25013,183