Kane

1986 -

ügyességi

Spectrum (48k)

Akiknek tetszik a Buffalo Bill's Wild West Show, vagy a Billy the Kid (minő véletlen: ez utóbbi is Mastertronic program), az nem fog csalódni a Kane c. programban sem. Vérpezsdítő vadnyugati kalandokba csöppenhetünk a program betöltése után. A program négy "jelenetet" tartalmaz, melyben leginkább ügyességünkre lesz szükség. A betöltés után választhatunk, hogy elindítjuk a játékot, vagy gyakorolni kívánjuk valamelyik jelenetet. Amennyiben a "nagyjátékot indítjuk" a feladatokat sorban kell teljesítenünk.

Az első "jelenetben" élelemgyűjtés a feladatunk, itt szerezhetünk életeket a elkövetkező kalandjainkhoz. Vadlibákat kell vadásznunk, nyíllal! A képernyőn egy célkeresztet mozgathatunk, a tűz megnyomásával ellőjük a nyílvesszőt. Kezdetben 10 nyílvesszőnk van,  de ha eltalálunk egy vadlibát, egy nyílvesszőt visszakapunk. (A képernyő tetején nyílvessző-készletünket nyomon követhetjük.) A program elég "gonosz" velünk, mivel előfordul, hogy a nyílvessző "simán" átrepül a vadlibán, a program nem veszi találatnak. (A fejet, nyakat nem veszi a program találatnak!) Az íj nem légvédelmi tüzérség, ezét egyszerre csak egy nyílvessző lehet a levegőben, ráadásul a célkeresztet addig nem is kapjuk vissza, amíg nyílvessző a levegőben repül. A program életekkel viszont elég bőségesen ellát, minden 3 elejtett vadlibáért egy arany medállal díjaz, ami életeinket jelöli. (Ha már több medál nem fér ki a képernyőre, a program azokat az életeinket is megjegyzi.) A vadászat addig tart, amíg el nem fogynak a nyílvesszőink, vagy 30 vadliba sértetlenül átvonult felettünk. (A képernyő tetején a pontszámunk mellett, még két infot láthatunk: BIRDS HOME - átvonul madarak, BIRDS SHOT - elejtett madarak).

Elindulunk hőstetteink helyszínére, Kane városába! Könnyed sétalovaglás következik, némi akadályugratással fűszerezve. Ha akadályba ütközünk, elvész egy életünk, így inkább ugorjuk át (a tűz billentyű megnyomásával). A jobbra - balra billentyűkkel gyorsíthatunk - lassíthatunk, sőt, vissza is fordulhatunk! Ennek az a jelentőssége, hogy ha felbukunk, a játékot az akadály előtt indulva folytathatjuk. Kisebb sebességgel persze kisebbet tudunk ugrani, így ilyenkor egy kicsit vissza kell fordulni, hogy át tudjuk ugratni az akadályt. A várost időben el kell érnünk, így a jobb felső sarokban láthatjuk, mennyi időnk van a táv megtételére (MINUTES). Itt láthatjuk még, hány mérföldre van a város (MILES).

Kane city-ben a helyi rosszfiúkat kell gatyába ráznunk. A szúrós tekintet sajnos nem hatja meg őket, így a város főutcáján (nem mintha lenne több utcája is a városnak...) némi csetepatéra kerül sor. A banditák fedezékből (a ház ablakaiból, a háztetőkről, stb.) próbálnak ránklőni, így ha valamelyik bandatag feltűnik, lőjük le, mielőtt ő tenné ezt velünk! Ha nem voltunk elég gyorsak, azt egy életünk elvesztésével díjazza a program. Fegyverünk hatlövetű (a lőszereink számát a képernyő tetején, középen láthatjuk), így ha kiürült a tár, az utca jobb szélére (a fedezékbe) sétálva újratölthetjük.
A MEN LEFT jelzi a banda harcképes tagjait, a MEN SHOT jelzi, eddig hány embert mészároltunk le.

A bandavezér vasúton menekül a városból. Hogy az igazságszolgáltatás keze őt is utolérje, el kell érnünk a mozdonyt, és meg kell állítanunk a vonatot. A második "jelenethez" hasonló lovaglásra kell készülnünk, de itt már több akadály nehezíti életünket (a változatosság kedvéért most balra kell haladni). Extra kiszúrás a programtól, hogy az akadályok általában kettesével vannak elhelyezve, így pontosan közéjük ugratva azonnal tovább kell ugornunk, hogy a második akadályon is túljussunk. (Vigyázat! Míg a második "jelenetben" a zöld kaktuszok nem jelentettek akadályt, addig itt a képen is látható, piros faág akadálynak számít.)
A lovaglás addig tart, amíg el nem érjük a vonat elejét, tehát nem megadott távolságot kell megtennünk! A COACHES jelzi, hány vasúti-kocsi van még előttünk.

Ezután minden gratuláció nélkül újra az első "jelenet" következik, de már nehezebb dolgunk lesz (pl. több madár ér egy életet). Ha gyakorlunk, beállíthatjuk a nehézségi szintet.
A játékot irányíthatjuk billentyűzettel (Q - fel, A - le, N - balra, M - jobbra, Z - tűz), vagy Kempston, Interface II.,  Cursor botkormánnyal. A menüben is már a le-fel irányokkal, és a tűz megnyomásával tudunk navigálni.

Örökélet: POKE 26687,0; POKE 30301,0