Maze Death Rally-X

2018 - Tom Dalby

ügyességi

Spectrum (128k)

A Rally-X arcade játék Spectrum változata anno 1983-ban nem igazán tudta visszaadni az eredeti arcade játék hangulatát. Ennek oka elsősorban a kivitelezés színvonala volt, de az irányítás körülményessége sem sokat dobott a dolgon... Szerencsére a 2018-as ZXDev programozási versenyen volt 'remakes' kategória, így egy rajongó, 35 évvel később elkészítette a játék lényegesen látványosabb és jobban játszható változatát. Szerencsére az 1983-as arcade játék kinézete sem sokkal mutat túl a Spectrum képességein, a program így "jó közelítéssel" hasonlít az eredetire. Az elkészült program a Rally-X és az kissé frissített New Rally-X verziójának keveréke. Ezért, és mert az eredeti Spectrum-os Maze Death Race is csak nagyvonalakban hasonlított az arcade változatra, jónéhány újdonságot tapasztal meg, aki csak a korábbi Spectrum verziót ismeri.
A cél természetesen változatlan: a labirintusban kell összegyűjteni a fekete zászlókat (szám szerint tízet), miközben kerülgetjük az útra pottyant piros sziklákat és a minket üldöző autókat. Az első pályán csak egy autó üldöz, minden további pályán plusz egy autó csatlakozik az üldözőkhöz, de maximum négy lehet. Kivéve a 'Challenging stage' pályákat, ahol 7 üldöző autó van, de csak akkor indulnak el, ha elfogy az üzemanyagunk. Az üldöző autók sokkal rámenősebbek mint a '83-as verzióban, viszont bekerült a programba a tűz gombbal aktiválható füsteregetés. A kieresztett füst kis időre feltartóztatja a nyomunkban loholó autókat. Nyilván praktikus lenne egyfolytában füstölni, viszont a füsteregetés drasztikus üzemanyag fogyasztást eredményez. Autónk a kor követelményeinek megfelelően elég keveset fogyaszt (a füsteregetést leszámítva), ezért benzinkút nincs a labirintusban. A 'Challenging stage' éppen ezért nem jelent igazi "kihívást", hiszen a tíz zászló ilyenkor bőven megszerezhető. Ha mégis elfogy az üzemanyagunk, autónk jelentősen lelassul, és füstöt sem tudunk eregetni, így szabad prédájává válunk a többi autónak.
A program 4 labirintust tartalmaz (ezek színekben is különböznek), minden labirintusban 4 nehézségi szintet kell teljesíteni. A 16 szint újra kezdődik az egész elölről, de 'hardcore' módban, ami annyi tesz, hogy az üldöző autók másfélszer gyorsabb tempóba kapcsolnak (eddig ugyanolyan gyorsak voltak, mint mi). Az a földönkívüli, szuperintelligens lény, aki így is lenyomja a 16 szintet, 'ad infinitum' módban is teljesítheti a feladatot, amikor a másfélszeres sebességű üldöző autók száma már nem négyben van maximalizálva, hanem hét is lehet (ahogy a Challenging pályákon). Két egyedi jelzésű zászló van a labirintusban: Az L jelű zászló a pillanatnyi üzemanyagszintünk után ad jutalom pontot (tehát célszerű a lehető leghamarabb felvenni), az S jelű zászló kétszeres pontot ad (tehát célszerű minél később felvenni, hisz az első zászlóért 100, a másodikért 200 pontot kapunk, stb.). A pálya befejezésekor szintén jutalom pontot kapunk a megmaradt üzemanyagunk függvényében.
A képernyő felépítése immár az arcade játékra hasonlít. Jobb oldalon folyamatosan láthatunk egy kistérképet, ami a zászlók és az autók pozícióját jelzi. A látvány az eredeti Rally-X-et idézi, az AY zene New Rally-X-től származik.

Irányítás:
Billentyűzet (Q, A, O, P, M)
KEMPSTON, SINCLAIR, CURSOR illesztő.