Metro Cross

1987 -US Gold

ügyességi

Spectrum (48k)

Enterprise

 

Az US Gold-ot elsősorban az akció játékairól ismerhetjük, gondoljunk csak a Beach Head-re, vagy a Raid Over Moscow-ra, de úgy gondolták, hogy két lövöldözős program között az ember talán szívesen játszana egy "könnyed" ügyességi játékkal is. Bár ebben a kategóriában kevesebb játékot készítettek, ne felejtsük el, hogy nekik köszönhetjük a Tapper-t is.
Meglepő módon a Metro Cross is egy olyan játékuk, ahol nem kell sem lőni, sem a gázpedált nyomni, ennek ellenére egész jó kis játékot sikerült összehozniuk. Feladatunk mindössze annyi, hogy egy "zűrös" aluljáróban, folyamatos jobbra haladással eljussunk a célba, meghatározott idő alatt. Feladatunkat elég érdekes akadályok nehezítik. Ezek sorában talán a legegyszerűbb a gát, amit gátfutó módjára át lehet ugorni. Hasonló, bár némileg nagyobb problémát jelentenek a felénk guruló hengerek, amiket szintén könnyedén át tudunk ugorni. Ha netalán nem sikerül "venni" ezeket az akadályokat, bukunk egy nagyot, de időveszteséggel szaladhatunk tovább. A fekete mezőkre rászaladva lelassulunk, a gödörbe szintén nem érdemes beleesni. Ha szemből egy patkány ránktámad, és elkapja a lábunkat, lelassulunk, ilyenkor ugorjunk egyett, és máris megszabadultunk tőle. Vannak olyan mezők (én valamilyen csapdának azonosítottam), amire rászaladva, egy nagy repüléssel egybekötve szintén az időveszteség örömeit élvezhetjük. Találkozhatunk még keresztbe repkedő dobozokkal, és más hasonló csemegével.
A pályán találunk egy-két dolgot, ami a segítségünkre lehet. A dobbantóra rászaladva, és onnan ugorva, sokkal nagyobbat tudunk ugorni (van olyan pálya, amit csak ezt kihasználva tudunk teljesíteni). A gördeszkára rálépve négykeréken folytathatjuk az ámokfutást, ilyenkor nem tudunk ugorni, de a fekete mezők nem lassítanak le. A konzerves dobozokat legázolva, szert tehetünk nagyobb sebességre, extra pontokra, vagy akár megállíthatjuk az időt is.
Az irányítás roppant egyszerű: 'jobbra'-gyorsítás, 'balra'-lassítás, 'fel'-'le'- kerülés jobbra-balra, 'tűz' - ugrás. A billentyűzet mellett Kempston, Sinclair, vagy Cursor joy-al érdemes próbálkozni. A képernyőn felül láthatjuk a két szélen a két játékos pontszámát, alul középen a rendelkezésre álló időnket (TIME), bal oldalon alul láthatjuk, hogy hányadik szintet teljesítjük (STAGE), alatta lemérhetjük a pálya hosszát (AREA) (nem egyforma hosszúak a pályák!), és, hogy mennyit teljesítettünk belőle. Ha beértünk a célba emberünk kilihegi magát, közben a megmaradt időnk hányadában bonus pontot kapunk.

Nem fogy az időnk: POKE 43006,195; POKE 44490,0

Enterprise CHEAT: a menüben nyomjuk meg a 'jobb SHIFT' és az 'M' billentyűket.