1987 - Reaktor

akció

Spectrum (128k)

Enterprise

A Mountie Mick's Death Ride egy ötletes, izgalmas, szórakoztató akció-ügyességi játék. Talán az előző mondatból is érezhető, hogy nekem tetszik ez a program. Egy klasszikus "bájos" játékocska, amivel élvezet játszani! Igaz, erősen emlékeztet egy régebbi -és talán ismertebb- játékra: a Stop the Express-re.

Feladatunk a vonatszerelvényeket megvédeni a banditák támadásától. Ehhez a vonat végéből indulva végig kell küzdenünk magunkat a mozdonyig, leküzdve a támadókat. A feladatunkat egy szál pisztollyal kell teljesítenünk, amihez meghatározott számú lőszerünk van. A banditák szintén lőfegyverrel vannak felszerelve, de nem lepődjünk meg azon sem, ha a vonat tetején állva bombákat potyogtatnak a fejünkre. Egy száguldó vonat tetején futkározni már önmagában is egy veszélyes produkció, ezért tekintsük át, milyen veszélyekkel kell szembenéznünk:

  • A kamera folyamatosan mozog előre, egy pillanatra sem áll meg. Ez megszabja milyen gyorsan kell haladnunk előre, mert ha lassúak vagyunk és "elér a képernyő széle" ugyanúgy elvész egy életünk, mintha lelőttek volna!
  • Két kocsi között át tudunk sétálni, azonban nem szabad "beugornunk" közéjük!
  • A második szinttől figyelnünk kell az előbújó csapdákra, nehogy "elkapjanak".
  • A legnagyobb veszélyt nyílvánvalóan a banditák jelentik számunkra. Mint már említettem, nekik is vannak fegyvereik: ránklőnek, és ha felettünk vannak egy vasúti kocsin, bombát szórnak ránk. Ha ránklőnek, az egyetlen védekezés, ha legugolunk. Ilyenkor viszont nem tudunk lőni, csak ütni. Ha nagyon az utunkat állják, megtehetjük, hogy átfutunk előttük, hozzájuk érhetünk, azonban nem ugorhatnak ránk! Ez visszafelé is igaz: megtehetjük (ha pl. elfogyott a lőszerünk), hogy a vonat végéből, vagy egy láda tetejéről a bandita nyakába ugrunk, így téve ártalmatlanná.
    Tipp: egyhelyben felugorva tudunk lőni, így "leszedhetjük" az előttünk lévő kocsi tetejéről a banditákat.

A szerelvény a következő kocsikból állhatnak:

  • Fedett szállítókocsi: csak a tetején tudunk haladni. A két végén található létrán tudunk felmászni rá, és továbbhaladni. (Vagy átugorhatunk rá az előző kocsi tetejéről).
  • Tartálykocsi: A tetején, és az "alvázon" is tudunk haladni. A középen látható létrán mászhatunk le-fel rajta. Egy másik kocsi tetejéről viszont nem tudunk átugorni ennek a tetejére, leesünk az alvázra. Vigyázzunk, ha alul haladunk, a felettünk lévő banditák bombákat szórnak ránk!
  • Nyitott szállítókocsi: a rajtuk lévő dobozokon át tudunk ugorni.

Ha minden viszontagság ellenére elérjük a mozdonyt, újabb izgalmak várnak ránk: a mozdony tetejére nem szabad ráugorni, mert elvész egy életünk! Az első kocsi tetejének ne a széléről ugorjunk rá a mozdony tetejére, hanem egy kicsit hátrábbról, hogy a mozdony végében lévő létrára érkezzünk. Ezen le tudunk mászni a mozdony "alvázára", és ott előre tudunk menni. A mozdony egy kézihajtányt tol maga előtt. Ha átsétálunk a kézihajtányra, ezt fogjuk irányítani. A le-fel irányok eszeveszett rángatásával tudjuk hajtani a kocsit. Vigyázzunk, itt is megfelelő sebességgel kell "hajtanunk a kocsit", mert ilyenkor sem "előzhet le" a kamera. A kézihajtánnyal elérhetjük a pár méterrel előttünk haladó következő szerelvényt, melyen folytathatjuk a támadó banditák "semlegesítését".

Jelentősen nehezíti a dolgunkat, hogy amennyiben meghalunk, a legutolsó kocsiról indulunk újra. A képernyő alján, középen látható a szerelvény kicsinyített képe, ezen mérhetjük le, mennyit milyen hosszú a szerelvény. A piros emberkék életeinket jelölik. A legfontosabb kijelző a jobb oldalon látható sárga pisztoly, illetve a mellette látható zöld töltények: ha ellőttük az összes töltényt, nem tudjuk a fegyverünket az adott vonaton többet használni. Lőszert csak a következő szerelvényre érkezve kapunk, vagy ha meghalunk.

Irányítás:
A játék billentyűzetről, vagy Interface 2 botkormány illesztővel játszhatjuk (a menüben szerepel a Kempston is, de ezt nem tudjuk kiválasztani.) A billentyűzetet tetszés szerint átdefiniálhatjuk. A 'Q' megnyomásával kiléphetünk a játékból, a 'H' megnyomásával szüneteltethetjük a játékot (folytatás: bármelyik iránybillentyű, vagy a tűz megnyomásával). A játékot a tűz megnyomásával indíthatjuk.
Az Enterprise tulajdonosok a beépített botkormánnyal játszhatnak, de a megszokottól eltérően nem a SPACE a tűzbillentyű, hanem az 'N'. Az Ep változatban a játék nem az eredeti "színkompozícióban" pompázik (az utolsó kép az Ep változatból készült).

Örökélet:
A Spectrum változatban a betöltés után nyomjuk meg a 'HELP' billentyűket egyszerre, csak ezután lépjünk be az ENER megnyomásával a menübe.