Scramble

1983 - Mikro-Gen Ltd.

Akció, lövöldözős

Spectrum (16k)

A Scramble pénzbedobós játékautomatán kezdte a pályafutását. Mai szemmel nézve szegényes grafikája ellenére nagy sikert aratott izgalmas játékmenetével, így majd' minden 8 bites számítógépre elkészült jobb-rosszabb változatban. Sajnos ez a korai Spectrum verzió nyomába sem ér az eredetinek, később születtek jobb feldolgozások. Spectrum-on talán a legismertebb klón a Penetrator (Enterprise-on Áttörés).
Feladatunk természetesen a gonosz idegenek bázisának leamortizálása. Űrhajónk lézerágyúval és bombákkal van felszerelve, sajnos azonban nagyon kevés üzemanyaggal rendelkezünk, így azt küldetés közben folyamatosan pótolni kell. Ezt a FUEL feliratú sárga üzemanyagtartályok megsemmisítésével tehetjük meg. A játék négy nehézségi szinten keresztül folyik (melyek többé-kevésbé hűek az eredeti játékhoz):

1 - A bolygó felszíne. Az ellenség rakétákat puffogtat ránk,
2 - A légtérben UFO-k repkednek. Elég gyorsan mozognak le-fel, nehéz őket kilőni.
3 - Meteoreső. Kilőni nem tudjuk a meteorokat, kerülgetnünk kell!
4 - Az ellenséges bázis.

Betöltés után az F, N, S billentyűkkel állíthatjuk be a játék sebességét (F - gyors, N - normál, S - lassú), majd az 1-4 billentyűk megnyomásával kiválaszthatjuk, melyik szinttől akarjuk indítani a játékot. A játékot a P megnyomásával indíthatjuk. Rendkívül szomorú, hogy a játék semmilyen botkormányt nem támogat, a billentyűzetkiosztás pedig csapnivaló:

2 - le,
4 - fel,
8 - előre
0 - tűz,
alsó sor bármely billentyűje: tűz.

A legszerencsésebb, talán ha ketten játszunk, négy kéz már mondjuk elég lesz... (Vagy egy, a billentyűzettel párhuzamos, programozható botkormányillesztő jöhet még szóba.) Mint láthatjuk, hátrafele billentyű nincs, ha nem előre megyünk (gyorsítunk), űrhajónk magától lassul. Végtelen mennyiségű bombánk van, de egyszerre csak két darab lehet a levegőben!
A képernyő alatt a FUEL jelzi az üzemanyagkészletünket. A számláló 99-ről indul. Üzemanyag híján lezuhanunk!
A játékot négy űrhajóval kezdjük, de 10000 pont megszerzése esetén egy újabbat kapunk. Így is nehéz dolgunk lesz, ha meghalunk a szint elejétől indulunk újra.