Teenage Mutant Hero
Trutles

1990 - Image Works

akció

Forrás:
ENTERPRESS 1991/6.

Spectrum (48k)

Enterprise

 

Dátum: 1990. Helyszín: Észak-Amerikai Egyesült Államok, közismertebb nevén USA. A BAT MAN láz elmúlt, követte az új: a TMNT láz. Az előzmény - csakúgy mint a BAT MAN esetében - egy képregény, majd egy rajzfilm, és végül egy óriási sikerű mozifilm volt. (Remélem, már mindenki úgy veszi a kezébe ezt a leírást, hogy a filmet betéve tudja. Neeem? No sebaj, a játék úgysem kapcsolódik a filmhez szinte semmiben.)
Egyszer, régen-régen, talán még az elmúlt évszázadban élt Japánban egy teknőc (TEKI-BREKI), aki kifigyelte az akváriumból házigazdája, Ninjutsu mozdulatait edzés közben. Már egészen jól tudta a mozdulatokat, amikor is egy orvtámadás következtében mestere az életét vesztette, ő a támadót elpusztította. (Kemotoxszal? -EPY) Ekkor döbbent csak rá, milyen hatalmas tudás birtokába jutott. Egy vízelvezető csatornába költözött (természetesen a Tehertaxi igénybevételével EPY), ahol négy apró teknőcöt talált. Felnevelte őket, és megtanította nekik a ninják alapfogásait. Mikor látta, hogy mindegyik fiú tehetséges, akkor külön-külön megtanította nekik egy-egy harci eszköz használatát. Donatellónak a Bo (bot), Raphaelnek a Sai (kés), Michelangelónak a Nunchaku és Leonardónak a Nindzsato (kard) kezelését. (Na, négy karatélyozó teknőc, akik főfoglalkozásban festők? Vagy hogy van ez? -EPY) Eddig még rendben is volna, de egyszer csak megismerkedtek egy csodaszép újságírónővel, Aprillel (Nem inkább Decemberrel? -EPY), akit egy szép napon elraboltak Shredder emberei. A kis hősök elhatározták, hogy megmentik a barátnőjüket, és szembeszállnak Shredderrel.
A játékot a MirrorSoft készítette 1990-ben, a Konami cég licensze alapján. Betöltés után farkasszemet nézhetünk Shredderel, aki teljes harci díszben előadja monológját. Miután sikerült bejutnunk a menübe, kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő irányítást, majd indulhat a játék. Előtte, azonban még ki kell választanunk a kezdő karaktert, akit irányítani szeretnénk. Játék közben a az ENTER billentyűvel bármikor előhívhatjuk a karakter választó képernyőt.

A négy hős New York egyik kikötőnegyedéből indul útnak April megmentésére. A célunk legyőzni Shredder embereit, majd magát a sötét ninját. Ehhez utcákon, csatornanyílásokon és nyitott ajtókon keresztül kell közlekednünk. Az utcákat felülnézetből láthatjuk, majd ha lemegyünk egy csatornába, oldalnézetre vált a kép. Az utcán haladva vigyázzunk, ne gázoljon el egy autó! A föld alá lejutva a legkülönfélébb ellenfelek várják, hogy fegyverünkkel jobb belátásra kényszerítsük őket. A csatornák végén Shredder fő embereivel kell megküzdenünk, akik nem is olyan gyenge ellenfelek. A fő ellenfél mögött található egy ajtó, amin keresztül a kikötői negyed egy új területére érkezünk meg. Ha az energiánk elfogy, akkor nem halunk meg, hanem csak (?) fogságba kerülünk. Egyszerre csak egy teknőccel kell verekednünk, így ha azt elfogják, még akkor is kiszabadíthatjuk, ha a megfelelő főgengsztert megöljük. Az energiát az utunkon található pizza darabokkal növelhetjük. (Hmm, az finom! -EPY) Az irányítás a joystickkal történik. A tűzgomb megnyomásával pedig a fegyverünket használhatjuk. Vigyázzunk, ha egy csatornába ismét lemegyünk, az ellenfelek megint ott lesznek, függetlenül attól, hogy korábban már megküzdöttünk velük!
A játékképernyő alatt láthatjuk az energiánkat jelképező sáv, ami ellenséggel érintkezve meglehetősen gyorsan fogy. Alul láthatjuk még a pontszámunkat, és az eddigi pontrekordot.
Ha a kikötőt sikerült megtisztítani, akkor a víztározóhoz jutunk, amelyet Shredder éppen felrobbantatni készült. A labirintusban úszva kell a bombákat hatástalanítani.

Végtelen energia: POKE 49596,0; POKE 53774,0

Térkép